Klinisk psykologi er en samlebetegnelse for all anvendelse av vitenskapelig psykologi til forebygging, utredning og behandling ved psykiske plager, livsproblemer og ulike funksjonshemninger.

Faktaboks

Uttale
klˈinisk psykologi

Kliniske psykologer arbeider både med barn, voksne og eldre. De problemer som klinisk psykologi i praksis stilles overfor, kan være høyst ulike; for eksempel atferdsproblemer eller emosjonelle vansker i barnealderen, feiltilpasning i skolemiljø, ungdomsproblemer, rusproblemer, feiltilpasning i arbeidslivet og ekteskapet, nervøse vansker, livskriser, alvorlige psykiske lidelser, eller problemer knyttet til aldring.

Forebyggende (profylaktisk) arbeid omfatter blant annet opplysningsvirksomhet og rådgiving om barneoppdragelse og samliv. Slik virksomhet drives ofte av psykologer ved helsestasjoner og familierådgivingskontorer. Utredningsarbeid omfatter blant annet klinisk psykologiarbeid i skolen; undersøkelse av tilpasnings- eller lærevansker i skole og førskole. Dette arbeidet utføres av psykologer ved pedagogisk-psykologisk tjeneste (PP-tjenesten).

Kliniske nevropsykologer arbeider ved større somatiske sykehus, i psykiatrien og ved spesialinstitusjoner for nevrologiske lidelser. Både nevropsykologien og PP-tjenesten har tilgang til velutprøvde tester og andre undersøkelsesmetoder.

Klinisk psykologisk behandling omfatter et vidt spekter av arbeidsformer fra klassisk psykoanalyse til andre former for samtaleterapi, parterapi, familieterapi, atferdsterapi, gruppeterapi og leketerapi. Til behandling hører også habilitering av funksjonshemmede og rehabilitering etter sykdom og skade som har medført funksjonshemning.

Flere kliniske psykologer er privatpraktiserende psykoterapeuter, men de aller fleste arbeider innen det offentlige helsevesenet, der de inngår i team med leger, sykepleiere, sosionomer og andre yrkesgrupper.

Enhver som har norsk psykologigodkjenning har anledning til å arbeide som klinisk psykolog, men i tillegg vil de aller fleste søke å spesialisere seg innen et område. Det finnes flere titler innenfor spesialisering i klinisk psykologi, alle er beskyttet og krever omfattende videreutdanning og variert praksis innen fordypningsområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg