Biskjoldbruskkjertlene.

Biskjoldbruskkjertlene ligger to og to på hver side av spiserøret bak skjoldbruskkjertelens sidelapper. Som vist på den lille figuren til venstre befinner de seg på høyde med VI. og VII. halsvirvel og I. brystvirvel.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Primær hyperparathyreoidisme er en sykdom der det produseres for mye av hormonet parathyreoideahormon (PTH). PTH produseres i biskjoldbruskkjertlene (parathyreoidea). Vanligvis har vi fire slike kjertler, og ved primær hyperparathyreoidisme er én eller flere av disse kjertlene forstørret. Den eller de forstørrede kjertlene kan overprodusere PTH, og det medfører endring i kalkstoffskiftet i kroppen. Det blir målbart for høyt kalknivå og PTH i blodet.

Årsaker

Oftest vet man ikke årsaken, men sykdommen kan være genetisk, for eksempel som en del av MEN-syndromene. Det rapporteres ulikt når det gjelder hyppighet; sykdommen kan ramme fra 1 av 1000 til 1 av 500. Sykdommen er mer vanlig hos kvinner enn hos menn, og hyppigheten øker med alder.

Symptomer

Det er stor variasjon i symptomer, men svært mange merker ingenting. Det er vanlig å skille mellom symptomer og komplikasjoner av tilstanden. Man kan ha symptomer uten komplikasjoner og omvendt.

De vanligste symptomene er trøtthet, energiløshet, endret/redusert stemningsleie, depresjon, redusert hukommelse, smerter i ledd og muskler, tørste, hyppig vannlating eller treg mage. De vanligste komplikasjonene av primær hyperparathyreoidisme er redusert beintetthet og/eller beinskjørhet, nyrestein, redusert nyrefunksjon og påvirkning av hjerte-karsystemet.

Utredning

Diagnosen stilles ved blodprøve der det påvises forhøyet PTH og økt konsentrasjon av kalsium i blodet (hyperkalsemi). Andre årsaker må utelukkes, og derfor tas det ofte også urinprøve for analyse av mengde kalsium. Sykdommen påvises ofte tilfeldig ved at det er tatt blodprøve av annen årsak. Det hører med å sjekke mengden kalsium i blodet som en del av utredning av beinskjørhet og nyrestein. Utover tilfeldige funn påvises sykdommen på grunn av symptomer. Konsentrasjon av kalsium og PTH i blodet forteller ikke nødvendigvis noe om grad av symptomer eller komplikasjoner, men tilstanden er vanligvis mer alvorlig ved høye verdier. Svært høy konsentrasjon av kalsium kan være livstruende. De fleste har lett eller moderat forhøyede verdier.

Behandling

Behandlingen er operasjon med parathyreoidektomi. Mange trenger ikke behandling, men det vurderes på bakgrunn av alder, kalsiumnivå og grad av symptomer og komplikasjoner. Utredningen gjøres oftest hos fastlege og endokrinolog, og operasjonen utføres av endokrinkirurg.

Når det er vurdert slik at operasjon anbefales, gjøres lokaliseringsdiagnostikk med ultralyd, parathyreoideascintigrafi og/eller CT.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg