personlighet

Artikkelstart

Personlighet er definert som de relativt stabile individuelle forskjellene i hvordan ulike mennesker tenker, handler og føler på tvers av forskjellige situasjoner.

Det finnes en lang rekke teorier innen fagområdet personlighetspsykologi. Disse skiller seg fra hverandre på en rekke forskjellige områder: hva består personligheten av (strukturer), hvordan reguleres personlighet (prosess), hvor stabil er personligheten over tid og hvor mye kan man endre personligheten. Det er derfor ingen definisjon som alle personlighetspsykologer aksepterer, og det er et svært antall forskjellige definisjoner og tilnærminger til hva personlighet er og hvordan dette best forstås, måles og defineres.

Moderne empirisk personlighetspsykologi måler personlighet hovedsakelig med vitenskapelig utviklede personlighetstester, og predikerer for eksempel fremtidig jobbprestasjon eller helseatferd på bakgrunn av disse målene. Typisk vil man innen moderne personlighetspsykologisk forskning derfor ha en trekkpsykologisk tilnærming. Fra dette spesifikke perspektivet blir personlighet forstått som kombinasjon av grad av fem forskjellige hovedtrekk: åpenhet, planmessighet, ekstroversjon, omgjengelighet og nevrotisisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg