Tenkning er den indre prosess som gjør det mulig å arbeide med mentalt representert informasjon, det vil si informasjon i form av for eksempel sanseopplevelser, forestillingsbilder, følelser, eller verbale symboler. Tenkning er et eget forskningsfelt innen kognitiv psykologi. Når man har interessen vendt mot den ytre atferd som avspeiler tankeprosessenes resultater, snakker man gjerne om problemløsning. Forskningen har mye dreid seg om to representasjonssystemer i tenkning: det verbale og det visuelt forestillingspregede.

Verbal tenkning er en forholdsvis hurtig, sekvensiell og temporal prosess (tenkning i ord); visuell tenkning er en forholdsvis langsom, parallell og spatial prosess (tenkning i bilder). Den verbale tenkning er blitt karakterisert som mer konvensjonalisert av språklig-sosiale normer, hvor den visuelle tenkning i større grad gjenspeiler individuelle forskjeller, ofte med idiosynkratiske innslag. En annen vanlig inndeling av former for tenkning går på forskjellen mellom frittflytende og dirigert tenkning.

Den frittflytende tenkning er assosiativ, springende og lystorientert (drøm, fantasi); den dirigerte tenkning er målrettet og virkelighetsnær (problemløsning). Tenkning påvirkes av en rekke miljømessige og personlighetsmessige faktorer, og i visse former for psykiske lidelser kan det oppstå alvorlige tankeforstyrrelser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.