Evolusjonspsykologi, psykologisk retning som søker å forklare menneskers atferd, tenkning og følelsesliv ut fra deres adaptive funksjoner. I henhold til Darwins evolusjonsteori vil mennesket i likhet med andre arter ha utviklet seg ved naturlig utvalg, slik at egenskaper som øker sjansen for at arten overlever vil feste seg, mens uviktige eller uhensiktsmessige egenskaper faller bort.

I nyere evolusjonspsykologi, som har vært i sterk ekspansjon siden 1980-årene, har man vært særlig opptatt av å forklare samarbeid og samspill mellom mennesker (prososial atferd, samhold og konkurranse) som biologisk hensiktsmessige tendenser, både for individet og ennå mer for arten som helhet.

Evolusjonspsykologien har også interessert seg for det biologiske grunnlag for psykologiske kjønnsforskjeller, hvilke egenskaper menn og kvinner verdsetter hos det annet kjønn og ulike utforminger av sjalusi og reaksjoner på utroskap.

Evolusjonspsykologien forutsetter at de fleste allmennmenneskelige tendenser og væremåter, inklusive våre grunnleggende emosjoner og behov, er adaptive (hensiktsmessige) i et større perspektiv som omfatter menneskets evolusjonshistorie, men kan komme i utakt med den mer spesifikke utforming av de sosiale og materielle omgivelsene som oppstår i bestemte kulturer og historiske epoker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.