nervøsitet

Artikkelstart

Nervøsitet er en tilstand av lettere psykisk ubalanse som kjennetegnes av ubehagsfølelser som usikkerhet og bekymring, og mildere angstsymptomer som økt hjertebank, svetting, skjelving, svimmelhet, uro og rastløshet.

Faktaboks

Etymologi
av latin nervositas, av nervus og -osus, ‘rik på, full av’

I dagligtalen kan man benytte det å være nervøs synonymt med det å bekymre seg, engste seg eller grue seg for noe. Forventningsangst, der man forestiller seg og bekymrer seg over negative hendelser i fremtiden, er ofte det opprettholdende grunnlaget for disse engstelighetstilstandene.

Personlighetstrekket nevrotisisme

Tilstanden kan regnes som normal emosjonelt ubehag og ustabilitet, som oppstår flyktig og forbindelse med fremtidige utfordringer og ubehagelige situasjoner. Nervøsitet henger samtidig sammen med personlighetstrekket nevrotisisme fra femfaktormodellen, som består av en større sannsynlighet på tvers av situasjoner for å kjenne på engstelighet, depressive følelser, fiendtlighet, sårbarhet, selvbevissthet og impulsivitet. De som er høyere på trekket nevrotisisme er mer følelsesmessig ustabile og opplever både mer normal grad av nervøsitet og har større sannsynlighet for psykiske lidelser som angst og depresjon. De som er lavere på trekket nevrotisisme er mer følelsesmessig stabile, og preges mer av manglende følelsesintensitet.

Psykiske lidelser knyttet til nervøsitet

Nervøsitet kan også henge sammen med og i mer alvorlige grader være tegn på psykiske helsetilstander som generalisert angstlidelse, sosial angstlidelse og depresjon. Generalisert angst er et resultat av overdreven, ukontrollerbar bekymring. Sosial angstlidelse inkluderer både angst for sosiale situasjoner i fremtiden, samt bekymring for hva som har skjedd i sosiale situasjoner. Deprimerte kjenner ofte urofølelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg