Aggresjon defineres som handlinger som med vitende og vilje påfører noen eller noe smerte/skade/ubehag. Slike handlinger rettes mot andre personer eller objekter eller mot en selv, og kan uttrykkes på mange måter og i ulike styrkegrader, fra ironiske kommentarer, verbal kritikk og selvhevdelse til fysisk angrep med drap/ødeleggelse som følge.

Hos mennesker viser aggresjon både til hensikten bak en handling og til selve handlingen. Handlinger som påfører andre smerte/skade behøver ikke være aggressive hvis hensikten ikke var fiendtlig (som for eksempel ved ulykker), mens en handling som ikke virker aggressiv, kan være det hvis hensikten med den er fiendtlig.

Forskere skiller mellom instrumentell aggresjon, der aggressive handlinger brukes som et middel til å oppnå noe ønsket, og aggresjon ved sinne, for eksempel ved provokasjon eller frustrasjon (skuffelse).

Årsaker

Aggressiv atferd har som annen atferd sammensatte årsaker. De biologiske årsaker samvirker vanligvis med sosiale og erfaringsmessige. Læring, spesielt observasjonslæring, spiller en betydelig rolle i utvikling og opprettholdelse av aggresjon hos mennesker. Tidligere antagelser, fremsatt av Freud, om at menneskelig aggresjon kan tilbakeføres til basale destruktive drifter (for eksempel Thanatos), har liten støtte i moderne forskning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg