Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

kroppsspråk

Artikkelstart

Kroppsspråk er det budskapet ulike kroppsholdninger, bevegelser og ansiktsuttrykk formidler til et annet menneske. Kroppsspråket utgjør en vesentlig del av vår kommunikasjon med andre mennesker, selv om dette for mange ofte skjer helt ubevisst. Selv om ulike personer bruker samme ord, kan det samtidige kroppsspråket formidle helt ulike budskap som for eksempel aksept, avsky, interesse, varm imøtekommenhet eller likegyldighet.

Hvis det er motsetning mellom ord og kroppsspråk skaper dette som regel forvirring og usikkerhet, eventuelt engstelighet, hos den man kommuniserer med. Omvendt kan kroppsspråk være en effektiv måte å understreke ord og setningers gyldighet på, og dermed ha kommunikasjonsverdi. Mange politikere har bevisst trent seg opp i kroppsspråk for å kunne formidle egne synspunkter og meninger med større tyngde.

Kulturbetinget kroppsspråk

Kroppsspråk varierer fra kultur til kultur. For en som ikke er kjent med en annen kulturs kroppsspråk, kan dette lett skape vanskeligheter. Dels kan ulikt kroppsspråk gjøre at man ikke blir forstått, eventuelt blir misforstått, til tross for korrekt ordvalg. Dels kan ulikt kroppsspråk gjøre at en selv ikke forstår eller eventuelt misforstår andre. Også innen subkulturer i et samfunn kan det være ulikheter i kroppsspråk som kan ha betydning for samspill og kommunikasjon med andre.

Sykdomspåvirkning av kroppsspråket

Kroppsspråk kan også påvirkes av sykdommer. Kroppsspråket til en person med cerebral parese eller annen nevrologisk sykdom hvor ulike rykkete og uvanlige bevegelser kan forekomme som ledd i en samtale, kan være vanskelig å forstå før man er blitt kjent med personen. Ved visse psykiske lidelser som for eksempel schizofreni kan den påvirkningen av sentralnervesystemet som denne lidelsen medfører, lede til at personen ufrivillig kommuniserer forvirrende for andre, noe som kan skape problemer i tillegg til den psykiske lidelsen i seg selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg