Hos arter av kulturplanter finnes sorter eller stammer som er mer resistente (motstandsdyktige) enn andre mot en eller flere skadegjørere (sopper, bakterier, skadedyr osv.). Resistens er arvelige egenskaper hos plantene, og ved planteforedling søker man å øke disse egenskapene gjennom krysninger. Kjente eksempler er utvikling av resistente grunnstammer i vin mot vinrotlus, resistente potet- og kornsorter. Resistensforedling er på lang sikt kanskje det viktigste prinsipp innenfor bekjempelse, bl.a. fordi det reduserer behovet for plantevernmidler. Men arbeidet kompliseres ved at mange skadelige organismer på planter kan opptre med eller utvikle nye raser, bl.a. potetcystenematoder, meldugg og rustsopper.

Bioteknologiske metoder er nå tatt i bruk for å utvikle genmodifiserte resistente kulturplanter. Bl.a. er det utviklet bomullsplanter med gen som koder for Bt-toksin fra bakterien Bacillus thuringiensis for å bekjempe insekter som angriper planten. Bakterien har for øvrig vært benyttet med stort hell i flere tiår i økologisk landbruk ved tradisjonell utsprøyting, jf. biologisk bekjempelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.