resistens (planteresistens)

Artikkelstart

Resistens er kulturplanters motstandsdyktighet mot skadegjørere som for eksempel sopper, bakterier eller skadedyr. Resistens er arvelige egenskaper hos plantene, og ved planteforedling ønsker man å øke disse egenskapene gjennom krysninger.

Kjente eksempler er utvikling av resistente grunnstammer i vin mot vinrotlus, samt resistente potet- og kornsorter. Resistensforedling er på lang sikt kanskje det viktigste prinsippet innenfor bekjempelse, blant annet fordi det reduserer behovet for plantevernmidler. Men arbeidet kompliseres ved at mange skadelige organismer på planter kan opptre med eller utvikle nye raser, blant annet potetcystenematoder, meldugg og rustsopper.

Bioteknologiske metoder er nå tatt i bruk for å utvikle genmodifiserte resistente kulturplanter. Blant annet er det utviklet bomullsplanter med gen som koder for Bt-toksin fra bakterien Bacillus thuringiensis for å bekjempe insekter som angriper planten. Bakterien har for øvrig vært benyttet med stort hell i flere tiår i økologisk landbruk ved tradisjonell utsprøyting, se biologisk bekjempelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg