β,β-karoten
Molekylstrukturen til betakaroten
β,β-karoten
Lisens: CC BY SA 3.0
Gulrøtter

Gulrot inneholder omtrent 10 mg betakaroten per 100 gram.

Gulrøtter
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Betakaroten er en kjemisk forbindelse som finnes i alle planter og alger. Den bidrar til gul og oransje farge i frukt og grønnsaker.

Faktaboks

Norsk navn
betakaroten
Engelsk navn
beta-carotene, β,β-carotene
Også kjent som
β,β-karoten, β-karoten, betabetakaroten, β-carotene
Uttale
bˈettakaroten
Etymologi

av latin carota (gulrot)

Kjemisk formel

C40H56

Stoffklasse
karoten, alken
E-nummer
E 160a
Tilstand
fast stoff

Betakaroten brukes mye som fargestoff i mat og har da kodenummer E 160a. Det brukes blant annet i guloransje godteri og brus. Betakaroten brukes også i farmasøytisk industri som vitamintilskudd, siden det er en viktig kilde til A-vitamin, og det brukes i kosmetikk.

Den karakteristiske oransje fargen til gulrot skyldes betakaroten, og gulrot inneholder omtrent ti milligram betakaroten per 100 gram. Grønne grønnsaker og urter inneholder også mye betakaroten. Grønnkål og persille inneholder for eksempel rundt fem milligram per 100 gram.

Kjemisk sett er betakaroten et karotenoid med to β-ringer. β,β-karoten omdannes til A-vitamin (retinol) i kroppen. Forholdet mellom retinol og β,β-karoten er: ett milligram retinol tilsvarer en retinolekvivalent tilsvarer seks milligram β,β-karoten.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

betakaroten
Systematisk navn
β,β-karoten

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg