Betakaroten finnes i alle planter og alger og bidrar til gul og oransje farge i frukt og grønnsaker.
Faktaboks
- Uttale
-
bˈetakaroten
- Også kjent som
-
β,β-karoten (forelda vitenskapelig navn: β-karoten), E160a
Gulrot sin karakteristiske oransje farge skyldes betakaroten, og gulrot inneholder omtrent ti milligram betakaroten per 100 gram. Grønne grønnsaker og urter er også gode kilder til betakaroten, for eksempel inneholder grønnkål og persille rundt fem milligram per 100 gram.
Betakaroten brukes mye som fargestoff i mat og har da kodenummer E160a, og finnes blant annet i guloransje godteri og brus. Betakaroten brukes også i farmasøytisk industri som vitamintilskudd, siden det er en viktig kilde til A-vitamin, og det brukes i kosmetikk.
Betakaroten er et karotenoid med to β-ringer. β,β-karoten omdannes til A-vitamin (retinol) i kroppen. Forholdet mellom retinol og β,β-karoten er: ett milligram retinol tilsvarer en retinolekvivalent tilsvarer seks milligram β,β-karoten.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.