Etylen er et plantehormon, som også er en fargeløs gass med karakteristisk, søtaktig lukt.

Modne frukter skiller ut etylen, som blant annet fremskynder modningsprosessen hos umodne frukter, grønnsaker og blomster som befinner seg i nærheten.

Andre virkninger av etylen er for eksempel fremskynding av bladfelling og fremkalling av epinasti, det vil si nedbøyning av bladene. 1 del etylen i 10 millioner deler luft er tilstrekkelig mengde.

Dannelse

Etylen dannes i plantene fra aminosyren metionin, og synteseveien går over en rekke mellomtrinn. Syntesen foregår i alle deler av planten og stimuleres av en rekke ytre faktorer, som ekstreme temperaturer, tørke, såring og infeksjon. Høy konsentrasjon av auxin fører ofte til økt etylendannelse.

Virkning

Etylen har generelt en hemmende effekt på prosesser i planten, og det virker akselererende på nedbrytningsprosesser. Den veksthemmende effekten som høy auxinkonsentrasjon har skyldes derfor antagelig økt etylenmengde i planten.

Etylen betegnes ofte som et stresshormon, fordi plantens innhold av gassen øker under ugunstige forhold, som tørke, kulde, oversvømming, mekanisk skade og liknende. Ved økt etyleninnhold utløses stressreaksjoner hos planten, som for eksempel aldring (av blad, blomster, frukt), felling av blad og frukt, sårheling med mer.

Anvendelse

Plantenes forhold til etylen har fått viktige praktiske anvendelser, blant annet under dyrking og lagring av frukt. Etylen kan fremskynde modning av epler, bananer og tomater, synkronisere blomstring og fruktsetting hos ananas, gulning av sitrusfrukter med mer. Under transport og lagring av frukt kan man kontrollere etyleninnholdet i rommet og dermed for eksempel forsinke modningshastigheten.

Historikk

Man har lenge kjent til at bygass, på grunn av sitt innhold av etylen, har virkning på planter. Senere viste det seg at plantene selv utskiller etylen i veldig små mengder, og stoffet betraktes i dag som et naturlig plantehormon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg