polyploid (biologi)

Artikkelstart

Polyploid betyr at en organisme har flere enn to sett kromosomer i cellekjernen. Antall sett kromosomer en organisme har kalles ploidinivå eller bare ploidi. Det er ikke antallet ulike kromosomer som angir ploidinivået til en organisme, men antallet kopier av hvert kromosom. For eksempel har mennesket 23 kromosompar, en kopi fra mor og en fra far, slik at vi til sammen har 46 kromosomer (23 × 2). Vi er derfor diploide (di- = to). Hvis cellekjernene i stedet inneholder tre (triploide, tri- = tre), fire (tetraploide, tetra- = fire) eller flere sett kromosomer, kaller man disse organismene polyploide.

Faktaboks

Uttale
polyploˈid
Etymologi
av poly- og -oid

Mens normale kroppsceller er diploide, har kjønnsceller (eggceller og sædceller) bare ett sett med kromosomer, de er haploide.

Polyploidi hos planter

I planteverdenen er polyploide former vanlig, og noen av våre viktigste jordbruksplanter er polyploide. Eksempler er hvete, havre, bomull, poteter, bananer, kaffe, peanøtter og epler.

I noen planteslekter finnes det nærstående arter som har ulikt antall sett av kromosomer. Krysantemum har for eksempel én art som er diploid, med 18 kromosomer, mens en annen art er tetraploid, med 36 kromosomer (se illustrasjonen under ploidi). Det finnes også noen arter som har polyploide former innad i arten, for eksempel en triploid kjempeosp med 3 × 19 kromosomer mot normalt 2 × 19 (diploid form). Slike polyploide eksemplarer er iblant større og kraftigere enn den normale, diploide formen. Man har beregnet at omkring halvparten av de høyere plantene er polyploide.

Polyploide arter oppstår på to måter

  1. Ved autopolyploidi kommer kromosomsettene fra samme art;
  2. Ved allopolyploidi fra forskjellige arter.

Polyploide eksemplarer kan også fremkalles kunstig ved kuldebehandling eller ved innvirkning av colchicin.

Polyploidi hos dyr

Hos dyr er derimot polyploidi sjelden ved dannelse av nye arter. Men innenfor organismen kan spesialiserte celler være polyploide, slik som leverceller og hvite blodceller hos pattedyr. Kreftceller kan være polyploide eller oftere ha kromosomtall som avviker noe fra rene multipler av kromosomsett, heteroploidi. De fleste fostere med polyploidi dør i fosterlivet.

Les mer i Store norske leksikon

  • kromosommutasjon
  • genetikk
  • meiose
  • mitose
  • haploid

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg