Plantesykdommer. Bakteriesykdommen lys ringråte på potet.

E.Fløistad, Bioforsk Plantehelse. Begrenset gjenbruk

Plantesykdommer er en tilstand i en plante hvor utseende og form (morfologi) er forskjellig fra normal utvikling og forårsaket av en sykdomsfremkallende organisme (patogen).

Virus, viroider, bakterier, sopp, eggsporesopp, insekter (for eksempel granbarkbiller, gransnutebiller, rognebærmøll, bladlus, trips, hvitfly, minérfluer, gallemygg og galleveps), parasittplanter (for eksempel snyltetråd, hekseugras), mykoplasma, fytoplasma, samt nematoder kan forårsake sykdom på planter.

Angrep av patogener gir stress og utslag i ulike symptomer eller sykdomstegn på en plante, slik som unormal farge, form og størrelse, visning og nekroserblader, råte (celledød), eller utvekster og andre misdannelser. Symptomene kan vises på hele planten, eller bare på deler av den. En plante eller vegetasjon som er skadet av tørke eller frost kan i noen tilfeller være mer utsatt for plantesykdom. Plantene har et eget immun- og forsvarssystem som beskytter mot sykdomsfremkallende organismer, men i noen tilfeller klarer inntrengere å nedkjempe forsvarsverket.

Plantesykdommer og skadedyr er et stort problem innen verdens matvare- og planteproduksjon. I moderne plantedyrking legges hovedvekten på forebyggende tiltak slik som god plantekultur, kunnskap om plantepatologi, økologiske dyrkningsteknikker, bruk av resistente sorter, vekster tilpasset klimaet på dyrkingsstedet, vekstskifte og bruk av friskt, sykdomskontrollert plantemateriale. I mange tilfeller må man anvende sprøyting med plantevernmidler for å bekjempe et pågående angrep (kurativ sprøyting).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.