Plantesykdommer. Bakteriesykdommen lys ringråte på potet.

E.Fløistad, Bioforsk Plantehelse. Begrenset gjenbruk

Plantesykdommer, i videste forstand en betegnelse på alt permanent eller forbigående avvik fra planters normale vekst og utvikling. Slike avvik gir seg utslag i ulike symptomer eller sykdomstegn på en plante, slik som unormal farge, form og størrelse, visning, nekroser og råte (celledød), utvekster og andre misdannelser. Symptomene kan vises på hele planten, eller bare på deler av den.

Ikke-parasittære eller fysiogene plantesykdommer skyldes abiotiske eller fysiogene forhold, slike som endringer eller uregelmessigheter i plantens arveanlegg, ugunstige klimatiske forhold som frost, isbrann, tørke eller drukning, jordbunnsforhold, næringsmangel eller overskudd (forgiftning) og utslipp av giftige gasser, f.eks. fra et smelteverk.

Størst omfang og økonomisk betydning har de parasittære plantesykdommene, som skyldes angrep av ulike virus, phytoplasma, bakterier og sopp, og enkelte blomsterplanter, f.eks. misteltein og snyltetråd. I noen land betegnes også skader forårsaket av nematoder som plantesykdommer. Det er ofte et samspill mellom ikke-parasittære og parasittære sykdommer ved at en skadeårsak kan svekke planten slik at den lettere blir skadet av en annen, eller at deler av planten, som f.eks. er skadet av frost, kan være en inngangsport for et angrep av mikroorganismer.

Plantesykdommer og skadedyr ødelegger årlig minst en tredjedel av verdens matvare- og planteproduksjon, og kampen mot disse skadegjørerne er derfor av svært stor betydning. I moderne plantedyrking legges hovedvekten på forebyggende tiltak slik som god plantekultur, bruk av resistente sorter, vekster tilpasset klimaet på dyrkingsstedet, vekstskifte og bruk av friskt, sykdomskontrollert plantemateriale. Sykdommer forårsaket av virus, phytoplasma og bakterier lar seg bare bekjempe på denne måten, men sopp kan i tillegg bekjempes med kjemiske soppmidler både som forebyggende tiltak og med sprøyting for å bekjempe et pågående angrep (kurativ sprøyting).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.