Castberg var justisminister i Gunnar Knudsens første regjering, som ble dannet i mars 1908. I regjeringen fremla han blant annet forslaget som la grunnlaget for konsesjonslovgivningen, og drev det igjennom til tross for meget sterk motstand.
I Knudsens annen regjering var Castberg sosial- og handelsminister fra januar 1913 til april 1914, da han trådte ut på grunn av uenigheter med Gunnar Knudsen, først og fremst i tollspørsmålene.
Som medlem av regjeringen gjennomførte han en ny og bedre kontroll med arbeidervernlovgivningen. Han la fram en rekke lovforslag, blant annet proposisjonen om det som skulle få betegnelsen de castbergske barnelovene. Lovene var utarbeidet og ble kjempet gjennom i tett samarbeid med kvinneforkjemperen og sosialpolitikeren Katti Anker Møller. Med disse lovene fikk barn født utenfor ekteskap rett til navn og arv etter sin far. Dette var radikalt og kontroversielt, og førte til en omfattende og til dels opphisset samfunnsdebatt. Castberg la selv fram og argumenterte for lovene i Stortinget. De ble vedtatt i Stortinget i april 1915.
Castberg arbeidet ellers for å bedre jordarbeidernes kår og han ville reise en selveiende, økonomisk trygget småbrukerstand. Han var også en ivrig forkjemper for avholdssaken.
Kommentarer (2)
skrev Sidsel Hoelsæter
svarte Marte Ericsson Ryste
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.