Statsadvokat, embetsmann som utøver påtalemyndighet under riksadvokatens ledelse. I saker om lovbrudd med strafferamme over ett år, er det som utgangspunkt statsadvokaten som innen sitt embetsdistrikt avgjør tiltalespørsmålet dersom myndigheten ikke hører under Kongen eller riksadvokaten. Politiet er imidlertid gitt delegert kompetanse til å avgjøre tiltalespørsmålet de fleste ordinære lovbrudd med strafferamme under seks år. Som regel skal statsadvokaten selv føre sakene ved lagmannsretten. I alminnelighet møter statsadvokaten for påtalemyndigheten ved behandlingen av straffesaker i Høyesterett.

Det er 10 geografisk avgrensede statsadvokatembeter i Norge som ledes av hver sin førstestatsadvokat. I tillegg er det to nasjonale statsadvokatembeter som er henholdsvis Økokrim og Det nasjonale statsadvokatembetet som er overordnet Kripos og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i påtalespørsmål. Ut over disse har sjefen for Spesialenheten for politisaker samme kompetanse som en statsadvokat. Av politianalysen i NOU 2017:5, fremgår at det pr 2017 totalt er 128 statsadvokater i Norge.

Riksadvokatens hjemmeside gir oversikt over de ulike statsadvokatembeder og hvilke politidistrikt som sorterer under det enkelte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.