Statsadvokat, embetsmann som utøver påtalemyndighet under riksadvokatens ledelse. I saker om forbrytelser er det som utgangspunkt statsadvokaten som innen sitt embetsdistrikt avgjør tiltalespørsmålet dersom myndigheten ikke hører under Kongen eller riksadvokaten. Politiet er imidlertid gitt delegert kompetanse til å avgjøre tiltalespørsmålet de fleste ordinære forbrytelsessaker med strafferamme under seks år. Som regel skal statsadvokaten selv føre sakene ved lagmannsretten. I alminnelighet møter statsadvokaten for påtalemyndigheten ved behandlingen av straffesaker i Høyesterett.

Det er 10 geografisk avgrensede statsadvokatembeter i Norge som ledes av hver sin førstestatsadvokat. I tillegg er det to nasjonale statsadvokatembeter som er henholdsvis Økokrim og Det nasjonale statsadvokatembetet som er knyttet til Kripos. Ut over disse har sjefen for Spesialenheten for politisaker samme kompetanse som en statsadvokat.

Riksadvokatens hjemmeside gir oversikt over de ulike statsadvokatembeder og hvilke politidistrikt som sorterer under det enkelte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.