Maleri

Christian Krohg. Albertine i politilegens venteværelse. Olje på lerret. 1885-87. H. 211. L. 326.

Albertine er en roman av Christian Krohg, skrevet som et innlegg i 1880-årenes moraldebatt.

Faktaboks

Uttale
albertˈine
Forfatter

Christian Krohg

Hovedpersonen er en ung, troskyldig, livsglad sypike som voldtas av en politifullmektig og havner i prostitusjonen.

Boken, som utkom 20. desember 1886, var et skarpt innlegg mot den offentlige, politikontrollerte prostitusjon og stod kunstnerisk sett høyt, men ble dagen etter utgivelsen beslaglagt av politiet etter ordre av justisministeren i Johan Sverdrups Venstreregjering.

Beslagleggelsen førte til en voldsom avisfeide, men ble opprettholdt av byretten og Høyesterett, og Krohg ble ilagt en bot. Romanen og striden omkring den fremskyndet imidlertid avskaffelsen av den offentlige prostitusjon som Aprilministeriet (Schweigaards høyreregjering) alt tre år tidligere hadde gjort opptakt til; og før året var ute, var den offentlige prostitusjon avskaffet i Norge.

Beslagleggelsen av Albertine er aldri blitt formelt opphevet, men etter den første verdenskrig har romanen vært utgitt (først i den samlede utgave av Christian Krohgs verker, Kampen for tilværelsen, 1921) uten at noen myndighet har grepet inn.

Albertine-saken bidrog, i likhet med striden om Kiellands diktergasje i de samme år, sterkt til å utdype de indre motsetninger innen Venstre. Skuffelsen over regjeringens holdning bidrog også til å påskynde fremveksten av en selvstendig politisk arbeiderbevegelse, uavhengig av og i opposisjon til Venstre.

Til romanen Albertine har Krohg malt en rekke bilder som illustrerer dens forskjellige scener, deriblant hovedverket Albertine i politilægens venteværelse (1885-87, i Nasjonalgalleriet) med en rekke studier og forarbeider, Madeleine (senest 1883), En formaning (1884, Kristiansand og i andre utgaver), Et møte (1885), Penziorosa, Dame ved flygelet og andre bilder bare med tittelen Albertine.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg