Katti Anker Møller var en norsk kvinnesaksforkjemper og sosial- og helsepolitiker.
Katti Anker Møller var opptatt av moderskapet og vilkårene for mødre i Norge. Hun gikk inn for å heve status for morsarbeidet, bedre leveforhold og rettigheter for mor og barn og gi mødre mulighet til personlig utvikling.
Hun drev et utstrakt opplysningsarbeid og tok initiativ til en rekke sosialpolitiske reformer. De viktigste var innføringen av De castbergske barnelovene i 1915 og opprettingen av Mødrehygienekontoret i Oslo i 1924. Møller er særlig kjent for sin kamp for prevensjon, seksualopplysning og avkriminalisering av abort.
Hun samarbeidet med små og store kvinneorganisasjoner over hele det politiske spekteret, og hadde gode kontakter i landets intellektuelle og politiske elite.
Hun var medlem i Norsk Kvinnesaksforening. I 1904 ble hun valgt inn i det første styret i Norske Kvinners Nasjonalråd, men trakk seg ut i 1906. Hun var også med på å stifte og lede Kvindernes Enhetsfront, en tverrpolitisk kvinneorganisasjon med tilslutning fra kvinner fra borgerlige partier. Fra 1920 støttet hun seg i hovedsak på arbeiderbevegelsens kvinneforeninger.
Katti Anker Møller fulgte med i internasjonal forskning og debatt om befolkningsspørsmål, deltok på kongresser i Berlin og London, og hadde kontakt med blant annet Frida Steenhof, Charlotte Perkins Gilman og Marie Stopes.
I 1998 ble det reist en skulptur av Katti Anker Møller i Fredrikstad, utført av billedhuggeren Birthe-Marie Løveid. I 2013 fikk også Hamar en skulptur, laget av samme billedhugger og satt opp på Sagatun.
Kommentarer (13)
skrev Kjetil Korslund
Det burde kanskje nevnes at hun var på den første internasjoanle eugenikk-kongress i London sammen med Jon Alfred Mjøen.
svarte Ida Scott
Hei! Takk for spørsmål. Se svar fra fagansvarlig og forfatter under. Mvh Ida Scott, redaksjonen.
skrev Elisabeth Lønnå
I 1912 reiste Katti Anker Møller som delegat til arrangementet "The first international Eugenics, sammen med den norske farmasøyten Jon Alfred Mjøen. Kongressen ble dominert av tyske Alfred Plötz, og var svært kontroversiell. Plötz mente at eutanasi (aktiv dødhjelp) ville skape et bedre samfunn. Mjøen sluttet opp om dette, og ville innføre "frivillig sterilisering" og isolering av "mindreverdige elementer". Katti Anker Møller var dypt uenig, tok sterk avstand fra "rasehygiene" og skrev om dette til Gina Krog.
svarte Kjetil Korslund
Så hvorfor var hun på The first International Eugenics Congress?
svarte Elisabeth Lønnå
Så... Sent på 1800-tallet oppsto den ny-malthusianske bevegelsen, som var godt representert på kongressen. Det var denne Katt Anker Møller sympatiserte med. Nymalthusianerne var radikale og sosialt innstilte, og ville innføre et mer likestilt samfunn. En omfattende familieplanlegging måtte til hvis ikke fattigdommen skulle herje. Det krevde bruk av preventive midler, for seksuell avholdenhet var ikke realistisk. To store pionerer for bruk av prevensjon var representert på kongressen: Annie Besant og Charles Braclaugh. Disse hadde vært med på å stifte det ny-malthusianske forbundet i 1878. Holdninger og mål hadde ny-malthusianerne med kvinneforkjempere som Helene Stöcker i Berlin, Marie Stritt i Dresden og Marie Stopes i London. Katti Anker Møller ønsket å stifte en ny-malthusiansk organisasjon i Norge, men det lyktes ikke. Hun var fremdeles rystet over Alfred Mjøens holdninger da hun kom hjem, men fikk mye hjelp av sin svoger Otto Lous Mohr. Mohr skrev svært kritiske avisartikler om Mjøens forsøk på å isolere "lavverdige menneskegrupper" og "defekte individer" osv., og her kom Katti Anker Møller med innspill.
Et tips om en bok som er meget god, er Rune Slagstads "De nasjonale strateger". Den har jeg hatt mye glede av. Her finner du stoff om Katti Anker Møller og andre modige kvinner, og du kan lese om Samfunnshygiene i samme bok, hvor man blant annet kan få kunnskap om Alfred Mjøen.
skrev Kjetil Korslund
"Ifølge Jon Røyne Kyllingstads bok Kortskaller og langskaller (2004) kan man skille mellom en tysk tradisjon (etter Ploetz) som hadde til formål å fremme og rendyrke en nordisk herrerase, og en engelsk tradisjon (etter Galton) som i større grad vektla positive og negative individuelle arveanlegg. Den siste tradisjonen hadde innflytelse langt utenfor nasjonalsosialistiske kretser og vekket interesse og sympati hos blant andre kvinnesaksforkjemperen Katti Anker Møller og legen og folkeopplyseren Karl Evang."
https://utgave.morgenbladet.no/morgenbladet-utgaven/morgenbladet-29-1-2020/14
svarte Elisabeth Lønnå
Det var ikke "positive og negative arveanlegg" blant gravide kvinner som var poenget, men hvordan man skulle hjelpe kvinner - unge og eldre - som ikke var gift og derfor ble utsatt for en forferdelig hets, eller kvinner som ba om hjelp med prevensjon fordi de hadde langt flere barn enn de ønsket seg og kunne leve noenlunde godt med (ofte opp i 10-15 barn).
skrev Kjetil Korslund
Så du mener Kyllingstad tar feil. Notert. Men du har fremdeles ikke svart på hvorfor K. A. Møller dro på eugenikerkongress. Jeg tror mange finner dette underlig, og en forklaring hadde vært på sin plass.
skrev Elisabeth Lønnå
Det er ikke underlig for meg. Jeg tror mange ville likt en slik reise og et slikt opphold.
skrev Kjetil Korslund
Nå skjønner jeg ingen ting. Du finner det ikke påfallende at hun dro på internasjonal rasehygienekongress? Du ser det som slags spennende ferie?
skrev Kjetil Korslund
Det er nok heller slik at generasjonen kvinnesakskvinner som Katti Anker Møller tilhørte så rasehygienesaken som en felles alliert i kampen for selvbestemt abort.
skrev Gunn Hild Lem
Hei Kjetil, jeg tror vi avslutter denne diskusjonen her. Takk for innspill. Fagansvarlig svarte allerede 19. november at Katti Anker Møller sympatiserte med nymalthusianerne som var radikale og sosialt innstilte, og ville innføre et mer likestilt samfunn. De var en alliert i kampen for familieplanlegging, men hun var likevel rystet over holdningene til rasehygienikerne etter konferansen. Dersom du er uenig i det, må du gjerne være det. Kommentarfeltet i leksikonet er en mulighet til å kommentere feil og mangler ved artiklene, men ikke til lengre diskusjoner. Vennlig hilsen Gunn Hild Lem, redaksjonssjef
skrev Elisabeth Lønnå
Fin oppsummering fra Gunn Hild Kem. Takk!
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.