Brevik

Brevikstrømmen med Stathelle til venstre og Brevik til høyre. Frier i bakgrunnen og Langesundsfjorden i forgrunnen. De to bruene er Breviksbrua nærmest og Grenlandsbrua (E18) bak.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Fra Brevik.
Av /Riksantikvaren.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Brevik er en by i Porsgrunn kommune, Vestfold og Telemark. Brevik har 2100 innbyggere (2020). Brevik inngår i det sammenhengende byområdet (tettstedet) Porsgrunn/Skien. Brevik var egen bykommune til 1964, da den sammen med Eidanger gikk inn i Porsgrunn kommune. Kommunen hadde da 2498 innbyggere.

Brevik ligger ytterst på Eidangerhalvøya mellom Frierfjorden og Eidangerfjorden, og på Sylterøya (Øya). Brevik har betydelig industri med blant annet sementproduksjon (Norcem, tidligere Dalen Portland, som er Norges største sementfabrikk), verkstedindustri, næringsmiddelindustri (blant annet Diplom-is) og bergverk (Kjørholt kalksteinsgrube, som er Norges største bergverk). Det er bru over sundet (Kanalen) mellom Sylterøya og fastlandet. Rådhuset, som er en gammel patrisiergård, og Brevik kirke ligger på Sylterøya. Brevik har trange og krokete gater med interessant, uregelmessig bebyggelse.

Det er fergeforbindelse Brevik – Bjørkøya – Siktesøya.

Brevik ble havneplass på 1600-tallet, ble kjøpstad i 1845 og fikk jernbaneforbindelse i 1895. Sjøhelten Cort Adeler (1622–1675) ble født i Brevik. I 1761 ble stedet herjet av brann som la alle hus i aske.

Kart

Brevik
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Chilbred, C.S.: Brevik gjennom tidene, 1946-74, 2 b., Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg