Wollert Konow H.

Gyldendal Norsk Forlag. Begrenset gjenbruk

Wollert Konow var en norsk gårdbruker og politiker for Venstre og Frisinnede Venstre. Han blir ofte kalt Wollert Konow H., der H. står for Hedemarkens amt, som han representerte som politiker, for å skille ham fra fetteren Wollert Konow (S. B.).

Konow ble født i Bergen i 1847. Han ble cand.jur. i 1872, og studerte siden landbruk. I 1882 ble han gårdbruker på Tjerne i Ringsaker. Konow ble tidlig med i den radikale fylking og dannet blant annet et av de første frivillige skytterlagene, et såkalt folkevæpningssamlag, på Østlandet.

Konow var stortingsrepresentant fra Hedmark fra 1885 til 1924, da han trakk seg tilbake. Han var statsråd og sjef for Indredepartementet i Johannes Steens regjering i 1891–1893 og landbruksminister i Steens annen og Otto Blehrs første regjering i 1900–1903.

I 1890-årenes unionskamper var Konow en av Venstres ledende menn. Han var en av Georg Stangs beste forbundsfeller når det gjaldt det nasjonale forsvaret, og derfor også en av dem som reagerte sterkest mot nedleggelsen av grensefestningene i 1905. Konow aksjonerte mot Karlstadoverenskomsten i Stortinget i oktober 1905 sammen med Johan Castberg.

Det var den nasjonale linjen i Venstres politikk som drev Konow inn i det radikale venstre. Han dissenterte under behandlingen av konsesjonslovene, men var likevel venstregruppens formann helt til han ble kastet i 1915. Han var da kommet i sterk opposisjon til venstreregjeringens sosiale og økonomiske politikk. I 1918 ble han valgt fra Nord-Hedmark på Landmannsforbundets program, og i 1921–1924 representerte han Frisinnede Venstre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.