Radikale folkeparti

Artikkelstart

Det radikale folkeparti var et sosialliberalt norsk politisk parti. Partiet var en partipolitisk videreføring av De forenede norske Arbeidersamfund. Det radikale folkeparti var representert på Stortinget mellom 1906 og 1936.

Faktaboks

Uttale
radikˈale folkeparti
Også kjent som

Arbeiderdemokratene

Partiets leder var Johan Castberg, og etter hans død i 1926 Alf Mjøen. Fra rundt 1906 ble partiet oftest kalt «arbeiderdemokratene», mens navnet Det radikale folkeparti skriver seg fra 1921.

Partiet samarbeidet nært med Venstre, men var gjennomgående mer radikalt. Det hadde sin hovedbasis i Oppland, men var også representert på Stortinget fra kretser i Hedmark. Det fantes også partiforeninger i Telemark og i Trøndelag. Ved stortingsvalgene i 1912 og 1915 oppnådde partiet seks stortingsmandater, men gikk siden stadig tilbake og mistet representasjonen på Stortinget ved valget 1936.

Det er vanskelig å angi når partiet ble stiftet, da overgangen fra en arbeiderorganiasjon til et fastere politisk parti var flytende. Det var først under landsmøtet i 1906 at organisasjonen formelt sett endret status til politisk parti, men allerede i 1900 stilte organisasjonen med egne lister under stortingsvalgene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aasland, Tertit: Fra arbeiderorganisasjon til mellomparti, 1961, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg