Betzy Kjelsberg

Betzy Kjelsberg av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Betzy Kjelsberg var en norsk kvinnesaksforkjemper, politiker og fabrikkinspektør.

Kjelsberg begynte på det første 2-årige private artiumskurset for kvinner, men måtte avbryte før eksamen av økonomiske årsaker og fordi hun skulle gifte seg. Hun skaffet seg imidlertid senere handelsutdannelse.

Kjelsberg var med på å stifte både diskusjonsgruppen Skuld i 1883 og Norsk Kvinnesaksforening i 1885. Senere stod hun som stifter av flere kvinneforeninger i Drammen: Kvinnelig handelsstands forening (1894), Drammen Kvinnesaksforening (1896), Drammen Sanitetsforening (1894) og Drammen Kvinneråd (1903). I 1899 opprettet hun kvinnesaksforeningens husmorskole, som var den første fagskolen i huslig økonomi i Norge. Husstellsaken opptok henne sterkt, og i 1925–1938 satt hun som styreformann ved Statens lærerinneskole i husstell. Hun satt som styremedlem i Norske Kvinners Nasjonalråd fra starten i 1904, og som leder i perioden 1922–1938.

I 1908 ble Kjelsberg valgt inn i Drammen stedlige fabrikktilsyn, og i 1910 ble hun ansatt som Norges første kvinnelige fabrikkinspektør. Denne stillingen hadde hun i 25 år, og hun gjorde en banebrytende innsats på dette området. I mange år fungerte hun også som den norske regjeringens representant ved internasjonale arbeidskonferanser i Genève.

Betzy Kjelsberg var også aktiv i partipolitikken. Hun ble tidlig medlem av Venstre og satt i to perioder i Drammens bystyre. I årene 1926–1938 satt hun som første kvinnelige medlem av Venstres sentralstyre.

Kjelsberg fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 1916 og ble slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for allmennyttig virksomhet i 1935.

Hun er oldemor til leder av WWF Norge Nina Jensen og Norges finansminister Siv Jensen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.