Betzy Kjelsberg, født i Svelvik, norsk kvinnesaksforkjemper, politiker og fabrikkinspektør. Begynte på det første 2-årige private artiumskurs for kvinner, men måtte avbryte før eksamen av økonomiske årsaker og fordi hun skulle gifte seg. Hun skaffet seg imidlertid senere handelsutdannelse.

Kjelsberg var med på å stifte både diskusjonsgruppen Skuld (1883) og Norsk Kvinnesaksforening (1885), og stod senere som stifter av flere kvinneforeninger i Drammen: Kvinnelig handelsstands forening (1894), Drammen Kvinnesaksforening (1896), Drammen Sanitetsforening (1894) og Drammen Kvinneråd (1903). 1899 opprettet hun kvinnesaksforeningens husmorskole, som var den første fagskolen i huslig økonomi i Norge. Husstellsaken opptok henne sterkt, og 1925–38 satt hun som styreformann ved Statens lærerinneskole i husstell. Hun satt som styremedlem i Norske Kvinners Nasjonalråd fra starten i 1904, og som leder i perioden 1922–38.

1908 ble hun valgt inn i Drammen stedlige fabrikktilsyn, og i 1910 ble hun ansatt som Norges første kvinnelige fabrikkinspektør. Denne stillingen hadde hun i 25 år, og hun gjorde en banebrytende innsats på dette området. I mange år fungerte hun også som den norske regjeringens representant ved internasjonale arbeidskonferanser i Genève.

Betzy Kjelsberg var også aktiv i partipolitikken. Hun ble tidlig medlem av Venstre og satt i to perioder i Drammens bystyre. 1926–38 satt hun som første kvinnelige medlem av Venstres sentralstyre.Kjelsberg fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 1916 og ble slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for allmennyttig virksomhet i 1935.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.