Betzy Kjelsberg

Betzy Kjelsberg av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Betzy Kjelsberg var en norsk kvinnesaksforkjemper, politiker og fabrikkinspektør.

Kjelsberg begynte på det første 2-årige private artiumskurset for kvinner, men måtte avbryte før eksamen av økonomiske årsaker og fordi hun skulle gifte seg. Hun skaffet seg imidlertid senere handelsutdannelse.

Kjelsberg var med på å stifte både diskusjonsgruppen Skuld i 1883 og Norsk Kvinnesaksforening i 1885. Senere stod hun som stifter av flere kvinneforeninger i Drammen: Kvinnelig handelsstands forening (1894), Drammen Kvinnesaksforening (1896), Drammen Sanitetsforening (1894) og Drammen Kvinneråd (1903). I 1899 opprettet hun kvinnesaksforeningens husmorskole, som var den første fagskolen i huslig økonomi i Norge. Husstellsaken opptok henne sterkt, og i 1925–1938 satt hun som styreformann ved Statens lærerinneskole i husstell. Hun satt som styremedlem i Norske Kvinners Nasjonalråd fra starten i 1904, og som leder i perioden 1922–1938.

I 1908 ble Kjelsberg valgt inn i Drammen stedlige fabrikktilsyn, og i 1910 ble hun ansatt som Norges første kvinnelige fabrikkinspektør. Denne stillingen hadde hun i 25 år, og hun gjorde en banebrytende innsats på dette området. I mange år fungerte hun også som den norske regjeringens representant ved internasjonale arbeidskonferanser i Genève.

Betzy Kjelsberg var også aktiv i partipolitikken. Hun ble tidlig medlem av Venstre og satt i to perioder i Drammens bystyre. I årene 1926–1938 satt hun som første kvinnelige medlem av Venstres sentralstyre.

Kjelsberg fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 1916 og ble slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for allmennyttig virksomhet i 1935.

Hun er oldemor til leder av WWF Norge Nina Jensen og Norges finansminister Siv Jensen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.