Jan Baalsrud var en norsk frihetskjemper og instrumentmaker. Han var aktiv i motstandsbevegelsen i Norge under andre verdenskrig. Baalsrud var medlem av Kompani Linge, og er mest kjent for sin flukt fra tyskerne i Troms våren 1943. Flukten ble internasjonalt kjent gjennom spillefilmen Ni liv fra 1957.

Jan Baalsrud kom til Storbritannia i 1941 og ble knyttet til Kompani Linge. 24. mars 1943 la skøyta M/K Brattholm I (M-172-HØ) ut fra Scalloway-basen på Shetland med kurs mot nordøst. Ombord var, foruten mannskapet, en gruppe nordmenn fra Kompani Linge, deriblant Baalsrud. Oppdraget hadde kodenavnet Operasjon Martin Red. Målet var å organisere motstandsgrupper i Nord-Troms og drive sabotasje mot tyske installasjoner, blant annet i Bardufoss. Styrken ble ledet av løytnant Sigurd Eskeland.

Baalsrud og hans kamerater ble oppdaget av et tysk krigsfartøy, og Brattholm ble forsøkt sprengt av mannskapet. Etter harde kamper der én ble drept og to såret, kom Baalsrud seg som den eneste unna før Eskeland måtte overgi seg sammen med resten av besetningen. Etter harde forhør med tortur, ble fangene henrettet i Tromsø som et resultat av Hitlers «Kommandobefehl» fra høsten 1942.

Baalsrud gjennomførte, med uvurderlig hjelp fra lokalbefolkningen, en fantastisk flukt fra Rebbenesøy i Troms over Lyngseidet til Sverige. Den dramatiske flukten tok to måneder og medførte blant annet at han selv måtte amputere flere forfrosne tær mens han lå værfast i en snøhule.

Etter krigen nedla Baalsrud et stort arbeid for krigsinvalider. Som formann i Krigsinvalideforbundet i årene 1957–1964 var han også en drivkraft bak rekonvalesenthjemmet Bæreia ved Kongsvinger, der han døde i 1988. Urnen ble etter hans eget ønske satt ned på kirkegården i Manndalen i Troms.

Baalsruds flukt er skildret av David Howarth i We Die Alone (1955, norsk oversettelse; Ni liv, samme år), filmatisert (Ni liv) av Arne Skouen i 1957, og er en av de mest kjente norske filmer noensinne. I 2017 ble historien nok engang filmatisert, med tittelen «Den 12. mann» av Harald Zwart.

I senere år har minnene om den eventyrlige historien også resultert i en turmarsj som følger deler av ruta Baalsrud gikk – og ble fraktet – den dramatiske våren i 1943. Rester av Brattholm ligger fremdeles i Toftefjorden som en påminnelse om tragedien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.