Harald Zwart

Faktaboks

Harald Zwart
Harald Johan Zwart
Født
1. juli 1965, Leiden, Nederland
Harald Zwart på premierevisningen av The Karate Kid i Los Angeles, USA, 7. juni 2010.
Harald Zwart
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Harald Zwart er en norsk filmregissør og produsent, som har arbeidet både i Norge og USA. Hans film Den 12. mann (2017), som tok utgangspunkt i Jan Baalsruds flukt, fikk publikumsprisen Folkets Amanda i 2018.

Filmarbeid

Harald Zwart er født i Nederland, oppvokst i Fredrikstad og filmutdannet i Nederland. Hans første spillefilm var den hardkokte agentfilmen Hamilton (1998) etter Jan Guillou, med Peter Stormare og Lena Olin i ledende roller. Den ble fulgt opp av TV-serien Hamilton med de samme skuespillerne i 2001.

Zwart har lagd flere filmer i USA, blant dem kriminalkomedien One Night at McCool's (2001) med Michael Douglas, Matt Dillon og Liv Tyler, en agentfilm for hele familien, Agent Cody Banks (2003), og en nyversjon av en populær 1980-tallsfilm, The Karate Kid (2010). Skyggejegerne: Demonenes by (amerikansk tittel The Mortal Instruments: City of Bones, 2013) var en skrekkfilm.

I Fredrikstad har Zwart siden 1994 drevet filmselskapet Zwart Arbeid, som blant annet har produsert komediene Lange flate ballær og Lange flate ballær II (2006 og 2008). Zwart samarbeidet med Bjørn Fast Nagell om regien på den første av disse og hadde alene regi på oppfølgeren. Zwart og Peter Holmsen delte regiansvaret for TV-serien Oljefondet (sendt på TV Norge 2018-2019).

Harald Zwart har også lagd musikkvideoer, blant annet for a-ha, og kortfilmer, blant dem den satiriske Gull og grønne skoger (1993).

Zwart er gift med filmprodusent Veslemøy Ruud Zwart.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg