Faktaboks

Lyngen

Lyngenfjorden

nordsamisk Ivguvuotna

kvensk Yykeänvuono

Etymologi

norrønt Lygnir, av logn, 'den stille, rolige'.

Lyngen
Skipsleia krysser Lyngen ytterst i fjorden. Her møtes nordgående og sørgående hurtigrute. I bakgrunnen ses Arnøya (Árdni), som ligger i havgapet på østsida av fjorden.
Lyngseidet
Utsyn utover Lyngen fra Lyngseidet. Utenfor Lyngseidet grener sidefjorden Kåfjorden av fra hovedfjorden.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Lyngen er en fjord i Troms. Fjorden er 82 kilometer lang fra Nordklubben til Storfjord kirkested. Den er omgitt av høye, til dels dramatiske fjell, særlig på vestsiden med Lyngsalpene.

Den innerste delen av Lyngen kalles Storfjorden. På østsiden skjærer den rundt 20 kilometer lange fjordarmen Kåfjorden inn mot sørøst.

E6 går langs østsiden av Lyngen og rundt Kåfjorden. På vestsiden ligger tettstedene Lyngseidet og Furuflaten i Lyngen kommune, mens Olderdalen i Kåfjord kommune ligger på østsiden.

Tradisjonelt har det vært godt fiske i fjorden. Lyngenfjorden har anløp av Hurtigruta fra 1. april 2014. Lyngen utgjør et tradisjonelt skille mellom Nord-Troms og Sør-Troms, og fjorden dannet under andre verdenskrig grensen for tyskernes nedbrenning og tvangsevakuering av Finnmark og Nord-Troms.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg