Bardufoss flystasjon
Saab Safari fra Luftforsvarets flygeskole under landing på Bardufoss flystasjon.
Av /Forsvarets mediesenter .

Bardufoss flystasjon er en av Luftforsvarets flystasjoner. Den ligger i Målselv kommune, ved tettstedet Andselv. Den ligger ved Bardufoss lufthavn.

Flystasjonen huser Maritim helikopterving, som har ansvar for de maritime helikopterskvadronene, 334 skvadron ved Haakonsvern for fregatthelikoptre og 337 skvadron ved Bardufoss for kystvakthelikoptre. I tillegg er Luftforsvarets flygeskole og Stasjonsgruppe Banak underlagt Maritim helikopterving.

De to maritime helikopterskvadronene var frem til juni 2022 fortsatt i ferd med å innfase NH-90 maritime helikoptre, men da besluttet regjeringen å terminere kontrakten med NATO Helicopter Industries som leverte helikoptrene. Samtidig ble det besluttet å sette alle helikoptrene på bakken. Imidlertid har regjeringen besluttet å inngå kontrakt om anskaffelse av seks stykk MH 60-R Seahawk, med innfasing allerede fra 2025 av. Disse seks helikoptrene skal understøtte Kystvaktens operasjoner. Anskaffelsen er per juli 2023 ikke godkjent av Stortinget. Hva som eventuelt skjer med helikoptre til fregattene er ukjent.

I juni 2023 signaliserte også regjeringen at det skulle opprettes en skvadron med totalt ni oppgraderte Bell 412 helikoptre på Bardufoss for understøttelse av Hæren. Skvadronen skal være på plass på Bardufoss i løpet av 2025.

Bardufoss flystasjon har også god kapasitet til å ta i mot allierte forsterkninger, og den er av stor betydning for eventuell innflyging av NATO-støtte til Nord-Norge.

Historie

Flystasjonen har sin historie fra 1938 og var før andre verdenskrig den nordligste stasjonen for Hærens Flyvåpen.

I 1940 ble flyplassen brukt av norske og britiske flyavdelinger. Den tyske okkupasjonsmakten utbedret flyplassen under andre verdenskrig, og en stor del av utbyggingsarbeidet ble utført av tvangsutskrevne norske arbeidere, politiske fanger og krigsfanger i 1944–1945.

Under den kalde krigen ble den videre utbygd for nasjonale bevilgninger og ikke minst NATO-infrastrukturmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arheim, Tom, Bjørn Hafsten, Bjørn Olsen og Sverre Thuve (1994): Fra Spitfire til F-16. Luftforsvaret 50 år 1944-1994, Sem & Stenersen.

Kommentarer (2)

skrev Robin Lund

Hei, det er en liten skrivefeil i bildeteksten, se « Fotsvarets». Mvh, Robin Lund

svarte Anne Eilertsen

Takk skal du ha! Feilen er nå rettet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg