Shetlandsgjengen

Leif Andreas Larsen, populært kalt Shetlands-Larsen, var den norske lederen av Shetlandsgjengen.
Av .
Shetlandsgjengen fraktet blant annet flyktninger over Nordsjøen til Shetland. Transportruten ble kalt Shetlands-bussen.
Av /NTB scanpix.
Shetlandsgjengens ubåtjager «Hitra» ligger til kai i Oslo. «Hitra» er i dag det eneste marinefartøyet Norge har igjen fra krigen. Den var en av tre små ubåtjagere USA ga Norge i 1943 for å effektivisere den illegale farten mellom Shetland og Norge.
Av /NTB scanpix.

Shetlandsgjengen var en norsk marineavdeling under andre verdenskrig. Den seilte i hemmelige oppdrag mellom Norge og Shetland og fraktet personell fra Kompani Linge, etterretningsfolk, flyktninger og militære forsyninger. I enkelte tilfeller la den miner i norske farvann, og foretok aksjoner mot tyske skip.

Shetlandsgjengen stod i den første tiden helt under britisk kommando; senere kom nordmenn med i ledelsen. Mot slutten av krigen fikk den navnet Norwegian Naval Special Unit (NNSU).

Avdelingen brukte først vanlige norske fiskeskøyter, i noen tilfeller motortorpedobåter. Senere fikk den tre mindre amerikanske ubåtjagere (Hessa, Hitra og Vigra), som den norske marinen hadde overtatt. Disse foretok fra høsten 1943 tokter til norskekysten mellom Egersund og Træna. I alt ble det gjort mer enn 200 turer mellom Shetland og Norge. Ti skøyter med 44 personer gikk tapt, men ingen ubåtjagere.

Ved frigjøringsjubileet i 1995 ble det avduket et monument over Shetlandsgjengen på Torgutstikkeren i Bergen, utført av Knut Steen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg