Medvirkende til Ni liv
OSLO 04.10.1957: Premiere på filmen «Ni liv» der Jan Baalsruds dramatiske flukt skildres. Her noen av de medvirkende sammen med Kinodirektør Rosenquist, på premieren: fra venstre: Rosenquist, Jack Fjeldstad, Jan Baalsrud, Henny Moan, Alf Malland og Joachim Holst-Jensen. Mennene i smoking.
Av /NTB Scanpix.

Ni liv er en norsk film fra 1957 om motstandsmannen Jan Baalsruds flukt fra tyskerne under andre verdenskrig. Dette er en virkelig hendelse og filmen forteller at Jan Baalsrud (1917–1988) selv «har veiledet denne filmens opphavsmenn». Arne Skouen regisserte flere filmer om okkupasjonen av Norge, med Ni liv som den mest kjente. I hovedrollen gjorde Jack Fjeldstad det som regnes som hans viktigste og mest kjente filmrolle. Det halvannen time lange svart-hvitt-dramaet har flere ganger blitt kåret til Norges beste film. Den fikk vid distribusjon i utlandet og ble nominert til både Oscar og Gullpalmen.

I 2017 kom en ny filmatisering av Jan Baalsruds flukt; Harald Zwart regisserte Den 12. mann med Thomas «Finger'n» Gullestad i hovedrollen.

Manus basert på bok

Foruten regien stoArne Skouen også for manuset til Ni liv. Det er basert på David Howarths bok med samme navn. Boka Ni liv kom ut to år før filmen, altså i 1955, og har den fulle originaltittelen Wie Die Alone: A WWII Epic of Escape and Endurance.

Handling

 Jack Fjeldstad i Ni liv (1957)
Krigsfilmen gjorde seg sterkt gjeldende i norsk film i etterkant av andre verdenskrig, i form av de såkalte okkupasjonsdramaene som tok for seg ulike forhold ved den tyske invasjonen og okkupasjonen i årene 1940 til 1945. Den viktigste filmskaperen i denne trenden var Arne Skouen, som blant annet stod bak den Oscar-nominerte Ni liv (1957).
Jack Fjeldstad i Ni liv (1957)
Av /NTB premium.

Jan Baalsrud og elleve andre motstandsmenn kommer til Troms i 1943, men blir angitt. Bare Baalsrud overlever. Flukten til Sverige blir en intens og flere måneder lang kamp. Dette vises blant annet i den kjente scenen der han har fått koldbrann i føttene og bruker en kniv til å amputere flere av tærne. For detaljer om flukten, se Jan Baalsrud i Norsk biografisk leksikon.

Andre medvirkende og bevisst fiktive roller

På starten sier filmen følgende: «Over hundre landsmenn – kjente og ukjente – hjalp ham til å overleve. Denne filmen kan ikke fortelle om hver enkelt, og nevner derfor heller ingen med riktig navn. De som er med står som symboler for alle.» Dette gjelder således også det sentrale ekteparet Martin og Agnes, spilt av Alf Malland og Henny Moan.

Av andre medvirkende på skuespillersiden kan vi nevne Joachim Holst-Jensen, Edvard Drabløs og Jens Bolling. Sjeffotograf var Ragnar Sørensen. Musikken var ved Gunnar Sønstevold.

Nominert til Oscar og Gullpalmen

Da Oscar-prisen ble delt ut i 1958, var det første gang en norsk film var nominert i klassen for beste fremmedspråklige film. Prisen gikk til Federico Fellinis Cabirias netter (Le notti di Cabiria). Samme år var Ni liv nominert til hovedprisen ved filmfestivalen i Cannes. Gullpalmen ble tildelt Mikhail Kalatozovs Og tranene flyr (Letjat zjuravli).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg