Faktaboks

Etymologi
Førsteleddet avledet av svensk lugn/norsk logn, ‘den stille’, sisteleddet viser til eidet herfra vestover til fjordarmen Kjosen
Også kjent som

Ivgumuotki (nordsamisk) og Yykeänmuotka (kvensk)

Innbyggertall
736 (SSB, 2023)
Landareal
0,9 km²
Tettstedsnummer
8152 Lyngseidet
Lyngseidet
Utsikt over Lyngseidet og Lyngen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Deler av tettstedet Lyngseidet med en liten del av Lyngsalpe-massivet i bakgrunnen. Foto: www.infoto.no

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lyngseidet er et tettsted i Lyngen kommune i Troms. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,9 km², og har 736 innbyggere (2023).

Lyngseidet er administrasjonssenter i Lyngen kommune, på vestsiden av fjorden Lyngen. I tettstedet møtes Fv. 91 over det egentlige Lyngseidet, det 4 km lange eidet vestover til Ullsfjordens arm, Kjosen, som gir korteste vei til Tromsø, og Fv. 868 sørover til Oteren på E 6 og Fv. 311 nordover til Koppangen. Tettstedsbebyggelsen har spredt seg utover langs alle de tre nevnte fylkesveiene, særlig mot sør. Fra Lyngseidet går det ferge over Lyngen til Olderdalen på E 6.

Lyngseidet har industrivirksomhet i bransjen gummi-, plast og mineralsk industri (Lyngen Plast AS), likeledes noe næringsmiddelindustri. Tettstedet har betydelig turisttrafikk, blant annet som utgangspunkt for turer i Lyngsalpan, se også Lyngsalpan landskapsvernområde.

Sør i tettstedet ligger Nord-Norges største trebygning, Solhov folkehøgskole, bygget 1912-24. Skolen ble nedlagt 1987, og bygningen deretter i en periode benyttet som barne- og ungdomsskole. Etter rehabilitering brukes den i dag som overnattingssted med betydelig trafikk. Lyngseidet er et handelssted fra 1789 og har en del eldre, verneverdig byggelse, Stedet har avlsstasjon for lyngshesten eller nordlandshesten. Lyngen kirke som er en trekirke med korsplan fra 1782, ligger sentralt i tettstedet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg