Odessa. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Odesa

Odessa med Potemkin-trappen.
Odessa Derybasivska
Av .
Fra Panserkrysseren Potemkin (1925) regissert av Sergei M. Eisenstein.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Odesa er en by i Ukraina, ved Svartehavet, med 1 015 826 innbyggere (2021).

Faktaboks

Uttale
odˈesa
Også kjent som
ukrainsk Оде́са Odesa, russisk Оде́сса Odessa

Odesa er Ukrainas tredje største by etter Kiev og Kharkiv, og den viktigste havnebyen. Det er dyphavn ved Ilitsjovsk 22 kilometer sør for byen. I 2020 gikk over 90 prosent av Ukrainas kommersielle havnetrafikk over Odesa og havner i umiddelbar nærhet, og den ukrainske marinen flyttet sin hovedbase hit fra Sevastopol etter at Russland annekterte Krim i 2014. Industrien omfatter maskin-, traktor- og kranindustri, kjemisk industri, petroleumsraffineri med mer. Byen har også fiskehavn.

Byen er et viktig sentrum for kultur og utdannelse. Universitetet ble grunnlagt i 1865, og det er mange vitenskapelige institutter, høyskoler og fagskoler, museer, teatre og opera. Ved sjøen finnes mange kursteder. Byen hever seg i terrasser opp fra havet og har brede gater og vakre plasser.

Historikk

Allerede i oldtiden var det bosetninger i dette området. Byens moderne historie begynner imidlertid da tyrkerne grunnla festningen Khadsjbej her på 1300-tallet. Den ble senere lagt under Litauen-Polen, i 1764 under Tyrkia.

I 1789 tok Russland området tilbake og i 1794 ble Odesa grunnlagt som krigs- og handelshavn og fikk navn etter den greske oldtidskolonien Odessos noe lenger nordøst. Byen var frihavn i 1817–1859 og vokste sterkt som det viktigste utførselsstedet for russisk korn.

På slutten av 1800-tallet var over halvparten av befolkningen jøder, og Odesa var på den tiden et av de viktigste jødiske sentre i verden. Forfatteren Isaak Babel (1894–1941) vokste opp i dette miljøet.

I 1905 var Odesa skueplass for store uroligheter. I årene 1918–1920 var byen flere ganger okkupert av utenlandske tropper. Under andre verdenskrig var byen i 1941–1944 var den okkupert av tyske og rumenske tropper.

Odesa ble en del av det uavhengige Ukraina etter Sovjetunionens oppløsning i 1991.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg