Pulk
En moderne pulk trukket av en skigåer.
Av .
Pulk av gammel samisk type
En såkalt lokk-pulk av samisk type. Foto fra 1948.
Av /Norsk folkemuseum/Digitaltmuseum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Pulk er en vanlig betegnelse for den karakteristiske, båtformede sleden som samene bruker til kjøring med rein. Til transport av småbarn og bagasje med mer brukes moderne etterligninger av plast. Slike modeller brukes også til hundekjøring.

Faktaboks

Uttale

pulk

Etymologi
fra samisk bulkor

Ulike typer

En pulk til personskyss er lukket i bakenden med et ryggstø som er høyere enn pulkens sider. Tidligere var pulken gjerne overdekket i forenden med skinn, som dekket den kjørendes føtter og ben til knes. Denne typen, som er den egentlige pulk, er for lengst gått ut av bruk. Den som nå brukes, er helt åpen og kalles på norsk ofte kjerris (samisk geres). Til varetransport finnes det forskjellige typer, med eller uten et tverrstykke som lukker pulken baktil. Enkelte pulker er helt overdekket.

Terminologien tyder på at samene har fått pulken fra finnene. En pulk funnet ved Övertorneå er datert til cirka 1200. I våre dager er den tradisjonelle pulken i ferd med å forsvinne mange steder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg