Britiske imperieorden, britisk fortjenesteorden innstiftet i 1917 av kong Georg 5. Den kan tildeles kvinner og menn for fremragende innsats for The Commonwealth (etter hvert også for mer generelle fortjenester), og er den britiske orden som har flest medlemmer – omkring 100 000 nålevende i 2018.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk The Most Excellent Order of the British Empire

Ordenen er delt i en sivil og en militær gruppe, som hver har fem klasser: Knight/Dame Grand Cross (forkortet GBE), Knight/Dame Commander (KBE/DBE), Commander (CBE), Officer (OBE) og Member (MBE). Innehavere av ordenens to øverste klasser kan, dersom de er borgere av Storbritannia eller andre land som anerkjenner den britiske monarken som landets statsoverhode, bære tittelen Sir eller Dame foran navnet. Ordenstegnet bæres i et rosa silkebånd med perlegrå kanter (og en perlegrå midtstripe for den militære gruppen).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg