G 20, forkortelse for Group of Twenty, 'gruppen av tjue land'. G 20 er en internasjonal organisasjon opprettet 1999, bestående av medlemslandenes finansministre og sentralbanksjefer.

G 20 er som flere andre slike organisasjoner en svært løselig sammenslutning med skiftende medlemstall (og dermed skiftende navn). De 20 medlemmene er de 19 landene som har definert seg og hverandre som de viktigste økonomiene i verden (se tabell nedenfor). I tillegg er EU medlem, representert ved det roterende formannskapet og den europeiske sentralbanken.

På et ekstraordinært møte i Washington høsten 2008 deltok også landenes stats- og regjeringssjefer, samt representanter for Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken, i et forsøk på å demme opp for den internasjonale finanskrisen. Et tilsvarende møte ble holdt i London ved påsketider 2009.

Finansministrene og sentralbanksjefene møttes første gang i Berlin i desember 1999, etter at organisasjonen formelt var etablert i Canada tidligere samme år. Bakgrunnen var finanskrisen i 1990-årene og behovet for samordnede tiltak i en stadig mer globalisert økonomi. Dette var resultat av flere toppmøter i slutten av 1990-årene (kjent som G 22 og G 33).

G 20 har siden hatt faste årlige møter. Organisasjonen har ingen beslutningsmyndighet eller fast organisasjon; formannskapet roterer mellom medlemslandene (Sør-Korea 2011, Tyrkia 2012 og Russland 2013).

G 20 har også vært brukt om andre internasjonale grupperinger; mest kjent er gruppen av utviklingsland med stort jordbrukspotensial som stilte som en felles forhandlingsblokk i WTO-forhandlingene i 2003; den har (2009) 23 medlemsland, men kaller seg fortsatt G 20.

Argentina
Australia
Brasil
Canada
Frankrike
India
Indonesia
Italia
Japan
Kina
Mexico
Russland
Saudi-Arabia
Storbritannia
Sør-Afrika
Sør-Korea
Tyrkia
Tyskland
USA
EU

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.