Russlands flagg og våpen

Artikkelstart

Russlands flagg er en trikolor med like brede, horisontale felter i hvitt, blått og rødt. Riksvåpenet er et rødt skjold med en gull dobbeltørn som holder et septer og et rikseple.

Flagget

Flagget, som ble offisielt antatt 1991, er en trikolor med like brede, horisontale felter i hvitt, blått og rødt (regnet ovenfra). Flagget har tidligere vært brukt som koffardiflagg (handelsflagg) i det russiske keiserriket (1699–1918) og som sivilflagg til lands (1883–1914).

Som unionsrepublikk i Sovjetunionen hadde Russland fra tidlig i 1950-årene et flagg som bygde på det sovjetiske flagget – rød duk med gyllen hammer, sigd og stjerne – og med en vertikal blå stripe inne ved stangen.

Våpenet

Riksvåpen
Av .

Riksvåpenet er et rødt skjold med en gull dobbeltørn som holder et septer og et rikseple; på brystet et mindre skjold som viser St. Georg på hest i kamp med dragen. Både dobbeltørnen og St. Georg har lange tradisjoner som russiske symboler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Det hadde vært fint om denne artikkelen kunne inkludert det heraldiske flagget av 1858 (det sorte, gule og hvite, kanskje mer aktuelt nå enn på lenge), Russlands flagg før Sovjet (1914–1917) som inneholdt et våpenskjold Sovjetrepublikkens mange varianter (men særlig de to variantene, den ene med de kalligraferte bokstavene, og den andre med sigden og hammeren), i tillegg til det nåværende flagget.

skrev Jon Gunnar Arntzen

Etter min oppfatning ville det være å gå for mye i detalj om vi skulle ta inn disse historiske variantene, som tross alt var i bruk i korte perioder.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg