Erling Vidkunsson av Bjarkøy og Giske

Erling Vidkunsson av Bjarkøy og Giske, var en norsk ridder, riksråd og riksforstander (drottsete). Han var i sin tid Norges rikeste og fornemste mann. I tillegg til å være eier av Giske-, Bjarkøy- og Stovreim-godsene, fikk med sin hustru, Elin Toresdatter, datter til kansleren Tore Håkonsson, også store eiendommer på Østlandet.

Erling ble ridder i 1316 og fikk drottsetetittelen mens Magnus Eriksson var umyndig (1323–32). I perioden 1324–27 synes han også å ha fungert som kansler. Han organiserte forsvaret mot russernes angrep på Finnmark og sluttet freds- og grensetraktat med Novgorod i 1326. Erling var også delaktig i arbeidet med å utvikle kong Håkon 5s lovgivning mot tyskernes handelsovergrep, særlig i Bergen. Rett etter at kong Magnus hadde tiltrådt som myndig konge, gjorde Erling, sammen med Jon og Sigurd Havtoressønner, opprør mot kongen fra Tunsberghus. Motivene er ukjente, men opprøret bunnet sannsynligvis i en konflikt om innflytelse på riksstyret. Opprørerne underkastet seg til slutt kongemakten, og Erling ser ikke ut til å ha gått åpent ut mot kongen senere.

I 1340-årene var Erling sysselmannSunnmøre. Etter den store manndauden (Svartedauden) gjorde han (i 1350) en pilegrimsferd til Roma. På tilbakeveien ble han tatt til fange i England, men ble utløst av sin venn erkebiskop Olav.

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 7 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norges historie fra 1300 til 1660

Erik Opsahl NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.