Faktaboks

Erling Vidkunsson av Bjarkøy og Giske

Erling Vidkunnsson

Født
1292
Død
1355
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Virke
Ridder, syslemann, riksråd og drottsete
Familie

Foreldre: Lendmann/baron Vidkunn Erlingsson (ca. 1260–1302) og Gyrid Andresdatter (død 1323).

Gift med Elin Toresdatter (nevnt 1329–47), datter av kansler og baron Tore Håkonsson (død 1317) og Ingebjørg Erlingsdatter (død 1315). Far til Bjarne Erlingsson d.y. (død 1353; se NBL1, bd. 1); brorsønn av Bjarne Erlingsson (ca. 1250–1313).

Erling Vidkunnsson

Erling Vidkunssons segl.

Erling Vidkunnsson
Av /※.

Erling Vidkunsson av Bjarkøy og Giske var en norsk ridder, riksråd og riksforstander (drottsete). Han var i sin tid Norges rikeste og fornemste mann. I tillegg til å være eier av Giske-, Bjarkøy- og Stovreim-godsene, fikk han med sin hustru, Elin Toresdatter, datter til kansleren Tore Håkonsson, også store eiendommer på Østlandet.

Erling ble ridder i 1316 og fikk drottsetetittelen mens kong Magnus Eriksson var umyndig (1323–1332). I perioden 1324–1327 synes Erling også å ha fungert som kansler. Han organiserte forsvaret mot russernes angrep på Finnmark og sluttet freds- og grensetraktat med Novgorod i 1326. Erling var også delaktig i arbeidet med å utvikle kong Håkon 5s lovgivning mot tyskernes handelsovergrep, særlig i Bergen.

Rett etter at kong Magnus hadde tiltrådt som myndig konge, gjorde Erling, sammen med Jon og Sigurd Havtoressønner, opprør mot kongen fra Tunsberghus. Motivene er ukjente, men opprøret bunnet sannsynligvis i en konflikt om innflytelse på riksstyret. Opprørerne underkastet seg til slutt kongemakten, og Erling ser ikke ut til å ha gått åpent ut mot kongen senere.

I 1340-årene var Erling sysselmannSunnmøre. Etter den store manndauden (Svartedauden) gjorde han i 1350 en pilegrimsferd til Roma. På tilbakeveien ble han tatt til fange i England, men ble utløst av sin venn erkebiskop Olav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg