Erling Vidkunsson av Bjarkøy og Giske

Faktaboks

Erling Vidkunsson av Bjarkøy og Giske

Erling Vidkunnsson

Født
1292
Død
1355
omtrentlig fødselsår

Erling Vidkunssons segl.

Erling Vidkunnsson
Av /※.

Artikkelstart

Erling Vidkunsson av Bjarkøy og Giske var en norsk ridder, riksråd og riksforstander (drottsete). Han var i sin tid Norges rikeste og fornemste mann. I tillegg til å være eier av Giske-, Bjarkøy- og Stovreim-godsene, fikk han med sin hustru, Elin Toresdatter, datter til kansleren Tore Håkonsson, også store eiendommer på Østlandet.

Erling ble ridder i 1316 og fikk drottsetetittelen mens kong Magnus Eriksson var umyndig (1323–1332). I perioden 1324–1327 synes Erling også å ha fungert som kansler. Han organiserte forsvaret mot russernes angrep på Finnmark og sluttet freds- og grensetraktat med Novgorod i 1326. Erling var også delaktig i arbeidet med å utvikle kong Håkon 5s lovgivning mot tyskernes handelsovergrep, særlig i Bergen.

Rett etter at kong Magnus hadde tiltrådt som myndig konge, gjorde Erling, sammen med Jon og Sigurd Havtoressønner, opprør mot kongen fra Tunsberghus. Motivene er ukjente, men opprøret bunnet sannsynligvis i en konflikt om innflytelse på riksstyret. Opprørerne underkastet seg til slutt kongemakten, og Erling ser ikke ut til å ha gått åpent ut mot kongen senere.

I 1340-årene var Erling sysselmannSunnmøre. Etter den store manndauden (Svartedauden) gjorde han i 1350 en pilegrimsferd til Roma. På tilbakeveien ble han tatt til fange i England, men ble utløst av sin venn erkebiskop Olav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg