Flat øy i Alstahaug kommune, Nordland, vest for utløpet av Vefsnfjorden; 11,3 km2 med 230 innbyggere (2016). Øya er relativt lav; høyeste punkt er Kalvberghaugen (77 moh.) like øst for Tjøtta kirke, en steinkirke med rektangelplan fra 1851, tegnet av Chr. H. Grosch. Over vestre del av Tjøtta fører Fv. 17,"Kystriksveien i Nordland".

På Tjøtta lå en av de største og eldste jernaldergårdene i Nord-Norge, og knapt noe sted i landsdelen er så mange fornminner bevart på et begrenset område. Her er tufter etter de første landnåmsmenns stjerneformede tun, ca. 90–100 synlige gravhauger og 4 bautasteiner. Her levde høvdingen Hårek fra Tjøtta (965-1036), kjent fra Snorre, sysselmann over hele Hålogaland.

Det finnes to store krigskirkegårder på øya, den ene rommer gravene til flesteparten av de russiske krigsfangene som omkom i Nord-Norge under den andre verdenskrig, den andre har gravene til alle dem som omkom under bombingen av fangeskipet Rigel 1944. Totalt ligger om lag 9000 mennesker begravd her.

Navnet er norrønt þjótta, av þ, 'tjukklår', et sammenligningsnavn med bakgrunn i formen på øya.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.