Tjøtta
Riegel-minnesmerket på Tjøtta.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Tjøtta er en øy i Alstahaug kommune, Nordland, vest for utløpet av Vefsnfjorden. Den er 11,3 kvadratkilometer med 214 innbyggere (2020). Øya er relativt flat og lav; høyeste punkt er Kruno på Kaldberghaugen (77 meter over havet) sørøst på øya, like øst for Tjøtta kirke, en steinkirke med rektangelplan fra 1851, tegnet av Christian H. Grosch. Over vestre del av Tjøtta fører fylkesvei 17, «Kystriksveien i Nordland».

På sørsiden av Kaldberghaugen ligger tettbebyggelsen Tjøtta, kommunesenteret i den tidligere Tjøtta kommune. Herfra er det fergeforbindelse på fylkesvei 17 sørover til Forvik på fastlandet i Vevelstad kommune. Nordover går fylkesvei 17 over øyene Tjøtta og Offersøya til Alsta.

På Tjøtta ligger en av de største og eldste jernaldergårdene i Nord-Norge, og knapt noe sted i landsdelen er så mange fornminner bevart på et begrenset område. Her er tufter etter de første landnåmsmenns stjerneformede tun, rundt 90–100 synlige gravhauger og fire bautasteiner. Her levde høvdingen Hårek fra Tjøtta (965–1036), kjent fra Snorre, sysselmann over hele Hålogaland.

Det finnes to store krigskirkegårder på øya, den ene rommer gravene til flesteparten av de russiske krigsfangene som omkom i Nord-Norge under andre verdenskrig, den andre har gravene til alle dem som omkom under bombingen av fangeskipet Rigel i 1944. Totalt ligger om lag 9000 mennesker begravd her.

Navnet er norrønt þjótta, av þ, «tjukklår», et sammenligningsnavn med bakgrunn i formen på øya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Odd Andreas Sørgård

Jeg savner artikkelen om Tjøtta gård fra papirutgaven av leksikonet, bind 14 Sv-Tå, side 396, punkt 5 under oppslagsordet Tjøtta. Nå vil den artikkelen bli lagt inn i den digitale utgaven?

skrev Geir Thorsnæs

Takk for kommentaren. Redaksjonen undersøker nærmere hvor det har blitt av avsnittene om gården.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg