Jon Havtoresson, eldste sønn av Havtore Jonsson til Sørum (Sudrheim) på Romerike og kong Håkon 5 Magnussons uekte datter Agnes. Jon var norsk ridder og riksråd, en av landets største jordegodseiere som eier av blant annet Borregård. Han var også i fremste rekke blant kongens rådgivere under Magnus Eriksson og Håkon 6.

Jon deltok sammen med broren Sigurd og Erling Vidkunnsson i det første opprøret mot kong Magnus Eriksson i 1330-årene, men, i motsetning til broren, trolig ikke i det andre.

Selv om Jon siden framstår som lojal mot kongehuset i kildematerialet, var forholdet åpenbart ikke uten gnisninger. Jon og broren gjorde blant annet krav på å beholde Borgarsysla i henhold til et brev av kong Håkon 5, som Magnus ikke ville anerkjenne som bindende for seg. En riksrådsdom i 1347 gav kong Magnus rett. Jon ser likevel ut til å ha sittet med Borgarsysla livet ut.

For øvrig samarbeidet Jon godt både med kong Magnus og kong Håkon 6. Han medbeseglet blant annet Magnus' norske testament i 1347 og var hans fremste rådgiver under forliket med sønnen kong Erik i Lödöse i 1357.

Jon etterlot seg minst tre sønner, Ulv, Håkon og Brynjulv, men hadde også trolig en fjerde, Ivar, og en datter, Cecilia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. oktober 2017 skrev Andreas Karlsson

Kommentar från grannlandet!
Vill bara göra er uppmärksamma på att man i Svenskt biografiskt lexikon bd30 sid 348f säger att det finns en viss usikkerhet om Brynjulfs far är Jon Havtoresson eller ikke. Källan är H.Fleischer, Norsk tidskrift fot genealogi, personhistoria....del3 1926. Anser ni att usikkerheten är befogad. N.b.l. anger ikke någon usikkerhet.
mvh
Andreas
deas14728@gmail.com

21. desember 2017 skrev Erik Opsahl

Hei!
All middelaldergenaologi er som du vet usikker. En totalvurdering av kildematerialet gjør det sannsynlig at Brynjulv Jonsson er sønn av Jon Havtoresson. Fleischers artikkel rokker ikke ved dette. Det eneste "mysteriet" er navnet "Brynjulv", men det er mye vi ikke vet om Sørumætta.
Vennlig hilsen
Erik Opsahl

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.