Jon Havtoresson

Faktaboks

Jon Havtoresson
Født
1312
Død
1395
Nøyaktig fødselsår og fødested er ikke kjent. Jon døde en gang mellom våren 1388 og juli 1395.

Artikkelstart

Jon Havtoresson, eldste sønn av Havtore Jonsson til Sørum (Sudrheim) på Romerike og kong Håkon 5 Magnussons uekte datter Agnes. Jon var norsk ridder og riksråd, en av landets største jordegodseiere som eier av blant annet Borregård. Han var også i fremste rekke blant kongens rådgivere under Magnus Eriksson og Håkon 6.

Jon deltok sammen med broren Sigurd og Erling Vidkunnsson i det første opprøret mot kong Magnus Eriksson i 1330-årene, men, i motsetning til broren, trolig ikke i det andre.

Selv om Jon siden framstår som lojal mot kongehuset i kildematerialet, var forholdet åpenbart ikke uten gnisninger. Jon og broren gjorde blant annet krav på å beholde Borgarsysla i henhold til et brev av kong Håkon 5, som Magnus ikke ville anerkjenne som bindende for seg. En riksrådsdom i 1347 gav kong Magnus rett. Jon ser likevel ut til å ha sittet med Borgarsysla livet ut.

For øvrig samarbeidet Jon godt både med kong Magnus og kong Håkon 6. Han medbeseglet blant annet Magnus' norske testament i 1347 og var hans fremste rådgiver under forliket med sønnen kong Erik i Lödöse i 1357.

Jon etterlot seg minst tre sønner, Ulv, Håkon og Brynjulv, men hadde også trolig en fjerde, Ivar, og en datter, Cecilia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Andreas Karlsson

Kommentar från grannlandet! Vill bara göra er uppmärksamma på att man i Svenskt biografiskt lexikon bd30 sid 348f säger att det finns en viss usikkerhet om Brynjulfs far är Jon Havtoresson eller ikke. Källan är H.Fleischer, Norsk tidskrift fot genealogi, personhistoria....del3 1926. Anser ni att usikkerheten är befogad. N.b.l. anger ikke någon usikkerhet. mvh Andreas deas14728@gmail.com

skrev Erik Opsahl

Hei! All middelaldergenaologi er som du vet usikker. En totalvurdering av kildematerialet gjør det sannsynlig at Brynjulv Jonsson er sønn av Jon Havtoresson. Fleischers artikkel rokker ikke ved dette. Det eneste "mysteriet" er navnet "Brynjulv", men det er mye vi ikke vet om Sørumætta. Vennlig hilsen Erik Opsahl

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg