Jon Havtoresson, eldste sønn av Havtore Jonsson til Sørum (Sudrheim) på Romerike og kong Håkon 5 Magnussons uekte datter Agnes. Jon var norsk ridder og riksråd, en av landets største jordegodseiere som eier av blant annet Borregård. Han var også i fremste rekke blant kongens rådgivere under Magnus Eriksson og Håkon 6.

Jon deltok sammen med broren Sigurd og Erling Vidkunnsson i det første opprøret mot kong Magnus Eriksson i 1330-årene, men, i motsetning til broren, trolig ikke i det andre.

Selv om Jon siden framstår som lojal mot kongehuset i kildematerialet, var forholdet åpenbart ikke uten gnisninger. Jon og broren gjorde blant annet krav på å beholde Borgarsysla i henhold til et brev av kong Håkon 5, som Magnus ikke ville anerkjenne som bindende for seg. En riksrådsdom i 1347 gav kong Magnus rett. Jon ser likevel ut til å ha sittet med Borgarsysla livet ut.

For øvrig samarbeidet Jon godt både med kong Magnus og kong Håkon 6. Han medbeseglet blant annet Magnus' norske testament i 1347 og var hans fremste rådgiver under forliket med sønnen kong Erik i Lödöse i 1357.

Jon etterlot seg minst tre sønner, Ulv, Håkon og Brynjulv, men hadde også trolig en fjerde, Ivar, og en datter, Cecilia.

  • Norsk biografisk leksikon 2. utg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.