Regesta Norvegica

Artikkelstart

Regesta Norvegica er en publikasjon fra Kjeldeskriftfondet, under Kjeldeskriftavdelingen i Riksarkivet. Hensikten med Regesta Norvegica er å gi en kronologisk ordnet fortegnelse over alle kjente aktstykker til Norges middelalderhistorie. Det dreier seg om brev og andre dokumenter, bevarte og tapte, trykte og utrykte, som har med Norge, nordmenn og norske forhold å gjøre.

Faktaboks

Uttale
regˈesta norvˈegica

Verket gir korte sammendrag, det vil si regester, av innholdet i hvert aktstykke. Det gir opplysninger om datering og utstedelsessted, om oppbevaringssted, arkivsignatur og trykkested. Regesta Norvegica er dermed en samling regester eller sammendrag av middelalderdokumenter som har eller kan ha betydning for norsk historie i vid forstand.

Utgivelsen var opprinnelig planlagt av Gustav Storm. Første hefte, som gikk til 1263, utkom 1898; men Storms død 1903 hindret seriens fortsettelse. I 1965 ble prosjektet tatt opp igjen. Per 2020 består Regesta Norvegica av ti bind og dekker perioden 822–1430. En elektronisk utgave utgis parallelt i et samarbeid mellom Riksarkivet og Universitetet i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg