Bjarkøya

Fra Vestnes på Bjarkøya.

Bjarkøya. Den store Bjarkøykjelen, et offerkar av bronse fra ca. 400 e.Kr. Den har en diameter på 82 cm ved åpningen og rommer nærmere 250 liter. Universitetets Oldsaksamling, Oslo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Bjarkøya er ei øy i Harstad kommune, nord for Harstad. Øya har et areal på 14,6 kvadratkilometer og 267 innbyggere (2017). Bjarkøya var frem til 2013 en del av den tidligere Bjarkøy kommune.

Det går et relativt lavt eid sørvest-nordøst over Bjarkøya. Her finner en det meste av dyrkingsjorda og bosetningen, blant annet kommunesenteret i den tidligere kommunen, Nergård. Høyest og mest berglendt er øya i nordvest der Stangheia når 238 meter over havet.

Bjarkøya i vikingtiden

Bjarkøya var i vikingtiden et kjent sentrum i Hålogaland. En rekke skattefunn av sølvsaker som er kommet for dagen på forskjellige steder fra Fauske og nordover gir et godt vitnesbyrd om den utstrakte handelen der fra denne perioden. Atskillige av disse sølvskattene omfatter finske importsaker. Vi har slike sølvfunn fra Hamarøy, Tysfjord, Hadsel, Hillesøy, Lyngen og Skjervøy. I dette området dannet Bjarkøya sentrum.

Handelssenteret på Bjarkøya går etter all sannsynlighet tilbake til folkevandringstiden. Fra Øvergård på Bjarkøya finnes det nemlig en stor bronsekjele fra ca. 400 evt. Den ble funnet i en myr og går under navn av bjarkøykjelen. Det har videre vist seg at grupper av funn fra 600- og 700-tallet samler seg om Bjarkøya som sentrum.

På Bjarkøya bodde i vikingtiden Tore Hund, og derfra var det Bjarmelandsferdene utgikk. Norges drottsete i perioden 1323–1333, Erling Vidkunsson, var av Bjarkøyætten. Bjarkøyretten vitner også om Bjarkøyas betydning i middelalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg