Bjarkøya, øy i Harstad kommune, Troms, nord for Harstad; 14,6 km2 og med 267 innbyggere (2017). Bjarkøya var frem til 2013 en del av den tidligere Bjarkøy kommune.

Det går et relativt lavt eid sørvest-nordøst over Bjarkøya. Her finner en det meste av dyrkingsjorda og bosetningen, blant annet kommunesenteret i den tidligere kommunen, Nergård. Høyest og mest berglendt er øya i nordvest der Stangheia når 238 moh.

Bjarkøya var i vikingtiden et kjent sentrum i Hålogaland. En rekke skattefunn av sølvsaker som er kommet for dagen på forskjellige steder fra Fauske og nordover gir et godt vitnesbyrd om den utstrakte handelen der fra denne perioden. Atskillige av disse sølvskattene omfatter finske importsaker. Vi har slike sølvfunn fra Hamarøy, Tysfjord, Hadsel, Hillesøy, Lyngen og Skjervøy. I dette området dannet Bjarkøya sentrum.

Handelssenteret på Bjarkøya går etter all sannsynlighet tilbake til folkevandringstiden. Fra Øvergård på Bjarkøya finnes det nemlig en stor bronsekjele fra ca. 400 evt. Den ble funnet i en myr og går under navn av bjarkøykjelen. Det har videre vist seg at grupper av funn fra 600- og 700-tallet samler seg om Bjarkøya som sentrum.

På Bjarkøya bodde i vikingtiden Tore Hund, og derfra var det Bjarmelandsferdene utgikk. Norges drottsete 1323–33, Erling Vidkunsson, var av Bjarkøyætten. Bjarkøyretten vitner også om Bjarkøyas betydning i middelalderen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.