Forholdet mellom Eritrea og Etiopia er spesielt både av historiske, politiske og geografiske årsaker. Under frigjøringskrigen etablerte EPLF nær kontakt med andre grupper i Etiopia som kjempet mot det etiopiske regimet. Regimeskiftet i Addis Abeba i 1991 brakte en EPLF-vennlig regjering til makten, og det ble inngått flere samarbeidsavtaler mellom de to landene. Særlig viktig for Etiopia var avtalen som gav fortsatt adgang til de nå eritreiske havnene Assab og Massawa; Eritrea var på sin side tjent med inntektene fra transitthandelen. Det skapte misnøye i Etiopia da Eritrea i 1997 understreket sin selvstendighet ved å innføre sin egen valuta, nakfa, til erstatning for den etiopiske birr, og dertil forlangte at transaksjoner mellom landene skulle skje i hard valuta.
Våren 1998 ble forholdet mellom de to statene dramatisk endret etter en grensetvist, og i mai brøt det ut regelrett krig langs denne omstridte delen av grensen, i landsbyen Badme. Etiopia beskyldte Eritrea for å ha sendt soldater inn på etiopisk territorium; Eritrea påsto det motsatte, og hevdet at de kun hadde gjengjeldt et forutgående etiopisk angrep på en eritreisk grensepatrulje. Eritrea hevdet dernest at det angjeldende landområdet var en del av landets territorium i henhold til grensedragninger mellom Etiopia og den daværende kolonimakten Italia. Ved Eritreas selvstendighet ble det fastslått at det var uklarheter knyttet til grensefastsettelsen.
Under kampene spredte krigen seg til tre fronter; ved Badme og Zalambessa i Tigray-provinsen og Bure i Afar-regionen. Etter politisk intervensjon blant annet fra USA og Rwanda, samt Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU), ble det oppnådd en midlertidig våpenhvile som begge parter brukte til å ruste opp og mobilisere større styrker. I februar 1999 brøt nye kamper ut ved de samme tre frontene, og etiopiske styrker rykket inn og besatte eritreisk territorium. OAU engasjerte seg på ny i forsøk på å bilegge konflikten, og Eritrea aksepterte vilkårene presentert i OAU-planen, mens Etiopia fortsatt rykket frem.
Også etter at kampene stilnet av våren 1999 fortsatte sporadiske sammenstøt ut året og inn i millenniumskiftet – til krigen brøt ut for fullt igjen, med en større etiopisk offensiv og omfattende bombeangrep mot havnebyene Massawa og Assab, etterfulgt av erobring av grensebyen Zalambessa. FNs sikkerhetsråd vedtok en våpenembargo mot de to land. 25. mai kunngjorde Eritrea at landet ville trekke tilbake sine styrker fra de omstridte områdene.
De to statene inngikk omsider en fredsavtale i Alger i juni 2000, fremforhandlet av OAU. Avtalen var på mange måter en seier for Etiopia, og deres styrker ble stående i de deler av Eritrea som var under etiopisk kontroll ved avtalens inngåelse – frem til en fredsstyrke fra FN var på plass. FN-styrken United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE) med inntil 4200 soldater, ble satt inn fra juli 2000 og utplassert i en 25 kilometer bred buffersone på den eritreiske siden av grensen. Norske observatører deltok i UNMEE i hele operasjonsperioden, 2000–2008.
En endelig fredsavtale ble undertegnet i Alger i desember, mens spørsmålet om grensedragning ble overlatt til en grensekommisjon, underlagt Den internasjonale domstolen i Haag. Begge sider forpliktet seg til å akseptere dens kjennelser. I sin vurdering fra 2002 fant kommisjonen, med bakgrunn i gamle kart, at Badme – så vel som et annet grenseområde, Irob – tilhørte Eritrea; en kjennelse Etiopia nektet å akseptere. Følgelig ble også FNs arbeid med en fysisk demarkasjon av grensen trenert av Etiopia, samtidig som Eritrea vanskeliggjorde arbeidet til UNMEE. Mandatet til UNMEE løp ut i 2008, og alle styrkene ble da trukket ut. Buffersonen finnes fremdeles, og en spent situasjon hvor de to lands militære styrker står oppstilt på hver side har ført til gjentatte trefninger.
Krigen sto om seks omstridte landområder som dels er velegnet for jordbruk, dels regnes som potensielt mineralrike. Krigen er også blitt knyttet til det forhold at Etiopia ved Eritreas selvstendighet mistet adgangen til havet og derved havnene Assab og Massawa, og at Etiopia skulle kunne ha en grunn til å engasjere Eritrea i en krig for å ta tilbake kontrollen med Assab. Det er også mulig at det finnes oljereserver i havet utenfor Assab. Som følge av krigen har Etiopia sterkt økt sin bruk av havnen i Djibouti, og Eritrea har derved tapt betydelige inntekter fra transitt-transporten.
Det er uklart hvor mange som ble drept under krigen og hvor mange som omkom som indirekte følge av den; overslag går ut på minst 80 000. Kampene våren 2000 falt sammen med en alvorlig hungersituasjon på Afrikas horn, som forsterket den humanitære katastrofen i hele Eritrea og store deler av Etiopia. Som følge av krigen ble rundt 100 000 mennesker, de fleste bønder, tvunget bort fra sine hjem på begge sider av grensen. Etiopia utviste om lag 40 000 mennesker av eritreisk bakgrunn; mange hadde etiopisk statsborgerskap.
Etter krigens slutt ble rundt 130 000 etiopiere utvist fra Eritrea. I 1998–1999 valgte over 20 000 å forlate Eritrea. Cirka 60 000 eritreere flyktet til Sudan, hvor det allerede var vel 300 000 eritreiske flyktninger fra frigjøringskrigen. De to landene ble i 2002 enige om et opplegg for utveksling av krigsfanger. Også etter krigens slutt har det vært en generelt spent situasjon mellom de to landene, med respektiv styrkeoppbygging – og frykt for nye krigsutbrudd.
I juni 2018 forhandlet Eritreas president Isaias Afwerki og nyvalgt statsminister i Etiopia Abiy Ahmed slutt på grensekrigen mellom de to land i tråd med Alger-avtalen fra 2000. Diplomatiske og handelsmessige forbindelser ble gjenopprettet. 8. juni 2018 ble Ahmed den første etiopiske leder til å besøke Eritrea på over to tiår, og kunngjorde neste dag en fredserklæring sammen med Eritreas president Issaias Afewerki. En endelig fredsavtale ble undertegnet i Saudi-Arabia 17. september 2018, og samme måned ble grensen mellom de to landene åpnet for første gang siden 1998. Grensen har bare tidvis vært åpen, men det har vært mulig å fly regelmessig mellom hovedstedene.
Krigen i Tigray, som begynte 4. november 2020 med et overraskende angrep av TPLF-styrker på kommandosenteret til Den etiopiske nasjonale forsvarshæren (ENDF), tvang etiopierne over den eritreiske grensen. Dette var en utløsende årsak til at Den eritreiske forsvarsstyrken (EDF) gikk sammen med ENDF og gjengjeldte angrepet, understøttet blant annet med droner fra De forente arabiske emirater. Ifølge Amnesty International tok fellesstyrken 19. november 2020 kontroll over Aksum, drepte og tvang hundrevis av innbyggere på flukt. Amnesty har betegnet drapene og plyndringen som pågikk i ni dager som forbrytelser mot menneskeheten. Halvannet år etter hadde Eritrea fortsatt styrker i Tigray, og det ble avdekket planer om en oppdeling av provinsen til fordel for okkupasjonsmakten.
Fredsavtalen mellom Etiopias regjering og TPLF inngått i Sør Afrika i slutten av oktober 2022 sier ingenting om Eritreas framtidige rolle. Blant annet tilbaketrekning fra okkuperte landområder.
President Isaias har gjennom sin brutale nasjonsbygging isolert Eritrea fra det internasjonale samfunn og svekket landets potensial for utvikling. Basert på dets ni etniske grupper ønsker han å skape en ny eritreisk identitet hvor tigrinere – langt de fleste av landets innbyggere – inngår. Han ser Tigrays ønske om selvbestemmelse og multinasjonalismen i Etiopia som en trussel mot assimilering av tigrinere og fremme av en felles ieritreisk identitet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.