Tigray

Kart over Etiopia med Tigray markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Tigray er en av Etiopias ni delstater, nord imot grensen til Eritrea, og med Mekele som hovedstad. Innbyggertallet er rundt 7 millioner (2020), og delstaten har et areal på 50 079 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale

tigray

Geografi

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Kvinner henter vann ved en felles vannpumpe på landsbygda i Tigray.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Tigray er en del av det nordlige høyland, og består av ulendt steinet terreng med en rekke fjellkjeder. Høydeforskjellene spenner fra 1500 til 3300 meter over havet. De viktigste elvene er Tekeze og Mareb (Gash).

Befolkning

Regionen er etnisk dominert av tigrayene (95 prosent), som snakker tigrinja og som i hovedsak er ortodokse kristne. Det finnes en liten muslimsk minoritet på ca. 4 prosent.

Næringsliv

Den viktigste handelsnæringen er jordbruk, som sysselsetter rundt 80 prosent av befolkningen. I all hovedsak dyrkes teff, andre kornsorter, noe kaffe og bomull, og i tillegg er husdyrhold viktig. Mangel på fruktbar jord og sviktende regn har gjort at regionen ofte har vært hjemsøkt av alvorlig tørke.

Historie

Gungor i Aksum, Tigray, er på UNESCOs verdensarvliste.
Av .

Folk fra Tigray-provinsen drevet på flukt på grunn av tørke i 1984–85, da ca. 1 million etiopiere mistet livet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tigray har en lang historie i Etiopia, og var en sentral del av det gamle Aksum-riket. Delstaten er dermed kjent for flere viktige landemerker i Etiopia, deriblant Aksum og Adua, og det har vært drevet betydelig arkeologisk arbeid i regionen. Tigray har tradisjonelt vært en viktig del av det politiske maktsentrum, og stod ofte i et konkurranseforhold til den amhariske eliten. Etter at det politiske tyngdepunktet forflyttet seg til Amhara, forsøkte Tigray å beholde en relativ selvstendighet.

Tigray-nasjonalismen vokste seg sterk i løpet av det 20. århundre, med økende motstand mot Etiopias politiske sentrum. Dette kom først til uttrykk i det såkalte Woyane-opprøret på 1940-tallet, og for alvor ved dannelsen av Tigray People’s Liberation Front (TPLF) i 1975. Sammen med Eritrean People’s Liberation Front (EPLF) kjempet TPLF en langvarig krig mot Derg-regimet. TPLFs målsetting var i utgangspunktet å løsrive Tigray fra resten av Etiopia, og i løpet av 1980-tallet klarte organisasjonen å sikre militær og politisk kontroll over regionen. Etter at TPLF inntok Addis Abeba og avsatte Derg-regimet i 1991, endret TPLF politikk og innførte et etnisk føderalt system med (formelt) utstrakt selvstyre til landets regionalstater. TPLF utgjorde kjernen i Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front (EPRDF), som dominerte etiopisk politikk fra 1991 til 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg