Tigray

En av Etiopias ni delstater, nord imot grensen til Eritrea, og med Mekele som hovedstat. Innbyggertall på 4, 3 mill. (2007), og et areal på 41 mill. kvadratkilometer. Tigray er en del av det nordlige høyland, og består av ulendt steinet terreng med en rekke fjellkjeder. Høydeforskjellene spenner fra 1500 moh. til 3300 moh. De viktigste elvene er Tekeze og Mareb (Gash). Tigray har en lang historie i Etiopia, og var en sentral del av det gamle Aksum riket. Den er dermed kjent for flere viktige landemerker i Etiopia, deriblant Aksum og Adua, og det har vært drevet betydelig arkeologisk arbeid i regionen. Tigray har tradisjonelt vært en viktig del av det politiske maktsentrum, og stod ofte i et konkurranseforhold til en amhariske eliten. Etter at det politiske tyngdepunktet forflyttet seg til Amhara, forsøkte Tigray å beholde en relativ selvstendighet.

Faktaboks

uttale:

tigray

Den viktigste handelsnæringen er jordbruk som sysselsetter ca 80 % av befolkningen. I all hovedsak dyrkes teff, andre kornsorter, noe kaffe og bomull, og i tillegg er husdyrhold viktig. Mangel på fruktbar jord og sviktende regn har gjort at regionen ofte har vært hjemsøkt av alvorlige tørker. Regionen er etnisk dominert av tigrayene (95 %), som snakker tigrinja og som i hovedsak er ortodokse kristne. Det finnes en liten muslimsk minoritet på ca 4 %.

Tigray nasjonalismen vokste seg sterk i løpet av det 20. århundre, med økende motstand mot Etiopias politiske sentrum. Dette kom først til uttrykk i det såkalte Woyane-opprøret på 1940-tallet, og for alvor ved dannelsen av Tigray People’s Liberation Front (TPLF) i 1975. Sammen med Eritrean People’s Liberation Front (EPLF), kjempet TPLF en langvarig krig mot Derg regimet. TPLFs målsetting var i utgangspunktet å løsrive Tigray fra resten av Etiopia, og i løpet av 1980-tallet klarte organisasjonen å sikre militær og politisk kontroll over regionen. Etter at TPLF inntok Addis Abeba og avsatte Derg regimet i 1991, endret TPLF politikk og innførte et etnisk føderalt system med (formelt) utstrakt selvstyre til landets regionalstater. TPLF utgjør i dag kjernen til det styrende Ethiopian Peoples’ Revolutionary Democratic Front (EPRDF), og tigrayene innehar en rekke viktige posisjoner i etiopisk politikk og samfunnsliv.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg