Aden - by i Jemen

Aden, arab. al-Adan, nest største by i Jemen, ved Adenbukta; ca. 800 000 innb. (2017). Aden har vært landets økonomiske senter med bl.a. petroleumsraffinering, skipsverft og lettindustri, men økonomisk aktivitet har vært rammet av borgerkrigen i landet.

Faktaboks

Uttale
ˈaden

Aden består i hovedsak av tre deler: Crater (gamlebyen), Tawahi (et nyere forretningsområde) og Maallah (havneområdet). Den internasjonale lufthavn ved Khaur Maksar er en tidligere RAF-base.

Aden var tidligere senter i den britiske kronkolonien av samme navn, og viktig base og bunkringshavn for skipstrafikken til og fra Østen. Trafikken ble sterkt redusert etter at Suezkanalen ble stengt i 1967, og har ikke nådd tidligere volum etter a kanalen ble gjenoåpnet i 1975. Aden har vært et handelssenter siden antikken, og er nevnt i Bibelen. Under britisk kontroll 1802, kronkoloni 1937.

Byen var hovedstad i Sør-Jemen til 1990, da de to Jemen-statene gikk sammen. Som følge av borgerkrigen fra 2014, søkte Jemens regjering tilhold i Aden, etter å ha blitt fordrevet fra Sanaa.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg