Aden, arab. al-Adan, nest største by i Jemen, ved Adenbukta; ca. 800 000 innb. (2017). Aden har vært landets økonomiske senter med bl.a. petroleumsraffinering, skipsverft og lettindustri, men økonomisk aktivitet har vært rammet av borgerkrigen i landet.

Aden består i hovedsak av tre deler: Crater (gamlebyen), Tawahi (et nyere forretningsområde) og Maallah (havneområdet). Den internasjonale lufthavn ved Khaur Maksar er en tidligere RAF-base.

Aden var tidligere senter i den britiske kronkolonien av samme navn, og viktig base og bunkringshavn for skipstrafikken til og fra Østen. Trafikken ble sterkt redusert etter at Suezkanalen ble stengt i 1967, og har ikke nådd tidligere volum etter a kanalen ble gjenoåpnet i 1975. Aden har vært et handelssenter siden antikken, og er nevnt i Bibelen. Under britisk kontroll 1802, kronkoloni 1937.

Byen var hovedstad i Sør-Jemen til 1990, da de to Jemen-statene gikk sammen. Som følge av borgerkrigen fra 2014, søkte Jemens regjering tilhold i Aden, etter å ha blitt fordrevet fra Sanaa. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.