Aden (by i Jemen)

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Aden er Jemens nest største by og midlertidige hovedstad. Byen ligger på en halvøy mot Adenbukta og har 922 000 innbyggere (anslag for 2018, FNs befolkningsdivisjon). I 2015 erklærte landets president Aden for midlertidig hovedstad.

Faktaboks

Uttale
ˈaden

Bybeskrivelse

Aden ligger på en halvøy på Jemens sørlige kyststripe mot Adenbukta. Halvøya består av en utdødd vulkan og danner en naturlig havn på sin vestlige side. Den andre siden av havna skjermes av en til halvøy som kalles Lille Aden.

Aden er bygget rundt kraterrestene til den utdødde vulkanen. På halvøyas østlige side ligger bydelen Crater som er byens gamle havne- og handelsdistrikt. På vestsiden ligger al-Tawahi, byens nyere forretningsområde. Mellom disse, og godt beskyttet inne i bukta, ligger det moderne havneområdet Maallah. Bebyggelsene fortsetter inn på fastlandet med området Khormakser og, helt i nord, Aden internasjonale lufthavn.

Næringsliv

Adens økonomi er i stor grad basert på byens funksjon som havn og handelssenter. Havnen er blant annet et regionalt stopp for skip som skal omlaste eller fylle drivstoff.

Jemens viktigste oljeraffineri ligger på Lille Aden vest for byen. Andre virksomheter inkluderer skipsverft, produksjon av havsalt og noe lettindustri.

Adens økonomiske aktivitet har blitt hardt rammet av krigen i Jemen fra 2015.

Historie

Handelsbyen Aden nevnes allerede i Esekiels bok i det gamle testamentet. Med sin strategiske plassering nær Rødehavet var byen en betydningsfull handelshavn for en rekke jemenittiske herskere, blant annet Sabeerne, Himjarene og Sulayhidene.

På 1500-tallet beskrev den italienske reisende Ludovico de Varthematok Aden som den sterkeste byen noen gang sett på flat mark og en møteplass for alle skip som kom fra India, Persia og Etiopia. Da Storbritannia tok kontroll over Aden i 1839 var den imidlertid redusert til en liten fiskelandsby. Fra 1500-tallet ble byens rolle som handelshavn betydelig svekket både på grunn av den økende bruken av Vasco da Gamas sjøvei mellom Europa og India og på grunn av kaffeeksportens fremvekst med senter i havnebyen Mokka.

Britene brukte Aden som en regional base og kullstasjon for dampskip, en funksjon som ble enda viktigere etter åpningen av Suez-kanalen i 1869. I 1937 ble Aden en britisk kronkoloni og huset etter hvert den største britiske militærbasen utenfor Europa. Havnas trafikk ble imidlertid sterkt redusert etter at Suezkanalen ble stengt i 1967, og har ikke nådd tidligere volum etter at kanalen ble gjenåpnet i 1975.

Aden ble hovedstad i et selvstendig Sør-Jemen i 1968, men mistet hovedstadsstatus etter sammenslåingen av Nord- og Sør-Jemen i 1990, da Sana ble valgt som hovedstad. Som følge av borgerkrigen fra 2014 søkte Jemens regjering tilhold i Aden, og byen ble erklært midlertidig hovedstad. I 2019 tok separatistbevegelsen Southern Transitional Council (STC) kontroll over byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg