Faktaboks

Nubia
Uttale
nˈubia
Nubia
Nubisk familie foran huset sitt. Den dekorerte fasaden er typisk for Nubia.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Karakteristisk nubisk landsby.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nubia er en region i det nordlige Sudan og sørlige Egypt. I dag utgjør Nubia det dyrkbare området langs Nilen fra Debba i Sudan til Aswan i Egypt.

Befolkningen i Nubia består hovedsakelig av nubiere, en etnisk minoritet i begge statene. Fortsatt finnes det nubiere som snakker nubisk – et språk som tilhører den nilo-sahariske språkgruppen – i tillegg til arabisk som er hovedspråket i både Egypt og Sudan. Nubierne lever av jordbruk (durra, hvete, belgfrukter og dadler) og husdyrhold (geiter og sauer). Mange menn er arbeidsmigranter og jobber i forskjellige serviceyrker både i de store byene i Egypt og Sudan og i utlandet.

Nubiernes hus kjennetegnes av at veggene og portene er dekorert med påmalte motiver, både geometriske former og billedlige figurer.

Den nordlige delen av Nubia ble oversvømt av den 500 kilometer lange Nassersjøen som ble dannet da den høye Aswandemningen ble bygget på 1960-tallet. Dette medførte at 70 000 nubiere i Egypt og 50 000 i Sudan ble tvangsflyttet fra sine hjem og landsbyer. De egyptiske nubierne ble bosatt i irrigasjonsprosjekter like nord for Aswan, mens de sudanske nubierne ble flyttet til et demnings- og irrigasjonsprosjekt ved Khashm al-Girba på Atbarah-elven i det østlige Sudan – mer enn 900 kilometer fra deres opprinnelige hjemsted.

I Sudan trues nå den gjenværende delen av Nubia av nye demningsprosjekter ved Dal og Kajbar, men denne vannkraftutbyggingen har foreløpig blitt stoppet av motstand fra lokalbefolkningen samt manglende finansiering.

Det historiske Nubia hadde en større utstrekning – fra dagens Khartoum i Sudan hvor Den blå Nilen og Den hvite Nilen møtes til Aswan i Egypt. Denne regionen kalles i dag også for Midt-Nilen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg