Faktaboks

Massawa
Mitsiwa
Uttale
massˈawa
Massawa

Det gamle keiserpalasset i Massawa, der keiser Haile Selassie av Etiopia (som da inkluderte Eritrea) holdt til.

Av .

Massawa er en by i Eritrea, ved Rødehavet, innenfor Dahlak-arkipelet. Byen har anslagsvis 53 000 innbyggere (2012).

Massawa er landets viktigste havneby, med jernbane til Asmara. Byen har sement- og næringsmiddelindustri, saltutvinning, utførsel av huder, kaffe med mer.

Massawa er et av Jordens varmeste steder med fuktig hete og 30 °C i årsmiddeltemperatur.

Historie

Massawa var gjennom historien et viktig senter for Rødehavs-handelen. Byen var en del av Aksum-riket, men etter at islam spredte seg, havnet den under muslimsk kontroll og ble en del av Ummayad-kalifatet. Senere ble Massawa okkupert av Det osmanske riket i 1557, som bygget opp det som i dag regnes som Massawas gamleby.

På midten av 1800-tallet havnet Massawa under egyptisk kontroll, før den i 1885 ble okkupert av Italia. Massawa var hovedstad i den italienske kolonien Eritrea frem til 1900. I løpet av den italienske perioden ble Massawa en av de viktigste havner for handel over Rødehavet, og italienerne bygget også en jernbane som knyttet byen til Asmara. Etter at Eritrea havnet under etiopisk kontroll, ble Massawa Etiopias viktigste havn.

Etter Eritreas selvstendighet i 1993 forble Massawa en viktig havn for eritreisk handel. Byen har også en internasjonal flyplass. Massawa har i tillegg en rekke kjente minnesmerker, slik som det islamske sahaba-valfartsstedet, Sheik Hanafi-moskeen og en rekke bygninger som går tilbake til den osmanske perioden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg