Faktaboks

Menelik 2.
Menelik II
Født
17. august 1844
Død
12. desember 1913
Menelik 2
Foto fra rundt 1900.
Av .

Menelik 2., etiopisk keiser fra 1889–1913. Han var konge av Shoa fra 1865–1889 og erklærte seg deretter som keiser (negus negesti, «Kongenes konge») over hele Etiopia.

Menelik var ansvarlig for flyttingen av det politiske maktsenteret til Shoa og opprettelsen av Addis Abeba som Etiopias hovedstad. På 1880-tallet startet Menelik omfattende kampanjer for å utvide keiserrikets utstrekning. Dette var direkte relatert til europeiske kolonimakters inntog i øst-Afrika og på det afrikanske horn. Gjennom fredelige forhandlinger, men hovedsakelig ved bruk av makt, klarte Menelik å etablere Etiopias nåværende grenser og sikre amharanes maktposisjon. Han bevarte også landets selvstendighet gjennom skiftevise allianser og konflikter med europeiske kolonimakter. Seieren over Italia ved slaget av Adwa i 1896 skaffet Menelik og hans keiserrike internasjonalt ry. I Etiopia arbeidet han for en styrket sentralregjering og moderne administrasjon.

Menelik 2 døde av syfilis i 1913, og ble etterfulgt av Lij Iasu (1913-1916), og deretter av Zewditu – Meneliks datter.

Menelik er i dag en meget omstridt person i etiopisk historie. Folk fra de nordlige delene, og i all hovedsak amharane, regner han som en helt som forente landet, mens folk i sør – hovedsakelig oromoene – ser på ham som en som kolonialiserte de sørlige delene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg