Suez

Byen Suez ligger ved den sørlige innseilingen til Suezkanalen, som skiller Sinaihalvøya (til høyre i bildet) fra resten av Egypt på det afrikanske kontinentet (til venstre i bildet).

Artikkelstart

Suez er en by i det nordøstlige Egypt, nær Suezkanalens munning i Suezbukta, rundt 130 kilometer øst for Kairo. Byen er hovedstad i guvernementet Suez, og har en befolkning på rundt 749 000 innbyggere (CAPMAS, 2018).

Faktaboks

Uttale
sˈuez
Også kjent som
arabisk: as-Suways, al-Suweis

Suez er en havneby med velutbygde havneanlegg. Byen har tre havner, Port Tawfiq, Adabya og Ayn Sukhna. Suez er en handels- og administrasjonsby, i tillegg til å være et senter for en rekke industrier, blant disse ligger oljeraffinerier, tekstilfabrikker, en sementfabrikk, et petrokjemisk anlegg og en kunstgjødselfabrikk. Betydningen av denne industrien gjenspeiles i guvernementets flagg, hvor tannhjulet og flammen henspiller på både byens industri og petroleumsvirksomhet. Byen ble en skattefri industriell sone i 1975.

Suez er utgangspunkt for mange muslimske pilegrimer på vei til Mekka, som kan reise med ferge til Jeddah i Saudi-Arabia.

Eldre historie

Området var et handelssted selv i førislamsk tid, og på 600-tallet ble en by ved navn Kolzum (også kjent som Klysma på gresk) grunnlagt rett nord for dagens Suez. Under de osmanske erobringene på 1500-tallet ble byen utbygget til å omfatte et større havneanlegg og ble under osmansk styre et større handelsknutepunkt for handel med den arabiske halvøy og India.

Byens posisjon som handelsknutepunkt opplevde noe nedgang de påfølgende århundrene, men ble igjen styrket i sammenheng med åpningen av Suezkanalen i 1869.

Nyere historie

Da Suezkanalen tidvis ble stengt som følge av Seksdagerskrigen i 1967 og Yom Kippur-krigen i 1973 rammet dette Suez hardt økonomisk. Byen led av store materielle ødeleggelser og befolkningsflukt som følge av krigene, men dette stabiliserte seg etter gjenoppbyggingen av byen samt gjenåpningen av kanalen i 1975. Store deler av befolkningen som flyktet under krigene vendte tilbake.

Under Den arabiske våren var Suez den første byen der det ble holdt større demonstrasjoner mot president Hosni Mubarak i 2011. Suez var også det første stedet hvor en person ble drept som følge av demonstrasjonene under Den egyptiske revolusjonen i januar 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg