Eritreas befolkning

Asmara, Eritreas hovedstad, ligger i høylandet, 2350 moh. Sentralt i bildet sees den katolske kirken St. Mary’s med klokketårn. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Kopterkirke i hovedstaden Asmara. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Folketallet i Eritrea er beregnet til 5 970 646 (2018) og årlig befolkningstilvekst til 0,9 prosent. Fødselstallene er høye, anslagsvis 29 promille, eller 3,9 barn per kvinne, mens dødsratene er 7 promille (2018). Spedbarnsdødeligheten er i 2018 beregnet til 44 per 1000 levendefødte, hvilket er en nedgang i forhold til anslagene på 58 i år 2000 og 114 i 1980. Forventet levealder ved fødsel er 68 år for kvinner og 65 år for menn, opp fra 48 og 45 i 1980. Anslagsvis 43 prosent av totalbefolkningen er under 15 år.

Frigjøringskrigen fra da Eritrea ble annektert av Etiopia i 1962 og frem til selvstendigheten i 1993 medførte at flere hundre tusen ble fordrevet fra sine hjem, andelen foreldreløse barn og krigsinvalider er svært stor, og det er en massiv arbeidsledighet og undersysselsetting. I tillegg har tvungen militærtjeneste har ført til en massemigrasjon av eritreere.

De største byene er hovedstaden Asmara og havnebyen Massawa (Mitsiwa).

Etniske grupper

Befolkningen er inndelt i en rekke etniske grupper. Tigrinja-gruppen er den største med rundt 50 prosent, og tigré den nest største med rundt 30 prosent. Andre viktige grupper er afar (5 prosent), naha (5 prosent), saho (4 prosent), bilen (2 prosent), rashaida (2 prosent) og kunama (2 prosent). Afarfolket, saho og rashaida bor for det meste i lavlandet.

Språk

Eritrea har ikke et eget nasjonalt språk, og formelt har landet språklig likestilling. I realiteten er tigrinja landets offisielle språk, som snakkes av om lag 50 prosent av befolkningen. Arabisk er også mye brukt, og fungerer sammen med tigrinja som et viktig arbeidsspråk. Tigrinja og tigré nedstammer fra det gammeletiopiske språket geez. På kystslettene snakkes de kusjittiske språkene saho og afar, mens språkene nara og kunama tilhører gruppen nilo-sahara.

Religion

Det finnes ingen pålitelige tall på religiøs tilhørighet i Eritrea, men man regner med at rundt halvparten er muslimer, mens resten tilhører ulike kristne kirker. Den eritreiske ortodokse kirke (se de orientalsk-ortodokse kirker), som brøt med Den etiopiske ortodokse kirke i 2002 er den største kirken, og omkring 40 prosent av befolkningen hører til denne kirken i dag. Den katolske kirke er den nest største kristne kirken med rundt 3 prosent, mens ulike protestantiske kirker, for eksempel pinsevenner og lutheranere, utgjør til sammen omkring 7 prosent. Det finnes også tilhengere av tradisjonell afrikansk religion.

Sunniislam, Den eritreiske ortodokse kirke og Den evangelisk lutherske kirke er de eneste lovlige registrerte trossamfunn i Eritrea, hvor andre trossamfunn har hatt store vanskeligheter med å bli registrert. Dette har ført til statlig forfølgelse av en rekke religiøse grupper, og av Jehovas vitner i særdeleshet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg