Folketallet i Eritrea er beregnet til 6 333 000 (Verdensbanken 2013) og årlig befolkningstilvekst til 3 %. Fødselstallene er svært høye, anslagsvis 37 ‰, dødsratene 7 ‰. Spedbarnsdødeligheten er i 2013 beregnet til 36 per 1000 levendefødte, hvilket er en solid nedgang i forhold til anslagene på 58 i år 2000 og 114 i 1980. Forventet levealder ved fødsel er 65 år for kvinner og 60 år for menn, opp fra 48 og 45 i 1980. Anslagsvis 43 % av totalbefolkningen er under 15 år. Frigjøringskrigen medførte at flere hundre tusen ble fordrevet fra sine hjem, andelen foreldreløse barn og krigsinvalider er svært stor, og det er en massiv arbeidsledighet og undersysselsetting.I tillegg har tvungen militærtjeneste har ført til en massemigrasjon av eritreere.

Befolkningen er inndelt i en rekke etniske grupper. Tigrinja gruppen er den største (ca 50 %), med tigre som den neststørste (ca 30 %). Andre viktige grupper er afar (5 %), naha (5 %), saho (4 %), bilen (2 %), rashaida (2 %), kunama (2 %), og rashaida. Afarfolket, saho, og rashaida bor for det meste i lavlandet. 

De største byene er hovedstaden Asmara og havnebyen Massawa (Mitsiwa).

Eritrea har ikke et eget nasjonalt språk, og formelt har landet ”språklig likestilling. I realiteten er tigrinja landets offisielle språk, som snakkes av ca 50 % av befolkningen. Arabisk er også mye brukt, og fungerer sammen med  tigrinja som et viktig arbeidsspråk. Tigrinja og tigre nedstammer fra det gammeletiopiske språket geez. På kystslettene snakkes de kusjittiske språkene saho og afar, mens språkene nara og kunama tilhører gruppen nilo-sahara.

Det finnes ingen pålitelige tall på religiøs tilhørighet i Eritrea, men man regner med at ca. halvparten er muslimer, mens resten tilhører ulike kristne kirker. Den eritreiske ortodokse kirke, som brøt med Den etiopiske ortodokse kirke i 2002 (se Etiopia, religion) er den største kirke, og omkring 40 % av befolkningen hører til denne kirken i dag. Den katolske kirke er den nest største kristne kirke med ca. 3 %, mens ulike protestantiske kirker, f.eks. pinsevenner og lutheranere, utgjør ca. 7 %. Det finnes også tilhengere av tradisjonell afrikansk religion. Sunni islam, Den eritreiske ortodokse kirke og Den evangelisk lutherske kirke er de eneste lovlige registrerte trossamfunn i Eritrea, hvor andre trossamfunn har hatt store vanskeligheter med å bli registrert. Dette har ført til statlig forfølgelse av en rekke religiøse grupper, og av Jehovas Vitner i særdeleshet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.