Asmara

Med flere fremragende eksempler på tidligmodernistisk arkitektur ble Asmara innskrevet på UNESCOs Verdensarvliste i 2017.
.
Lisens: CC BY 2.0

Mange bygninger ble oppført under perioden som italiensk koloni, som denne futuristiske bensinstasjonen fra 1938.

.
Lisens: CC BY 2.0

Asmara, hovedstad i Eritrea. Byen ligger på østkanten av det etiopiske platå, 2350 meter over havet, og har 563 900 innbyggere (2004).

Faktaboks

uttale:
asmˈara
også kjent som:
Asmera

Asmaras bystatus går tilbake til 1100-tallet. Byen ble gjort til hovedstad i den italienske kolonien Eritrea i 1897, og Asmara fikk tidlig på 1900-tallet en stor italiensk befolkning. I løpet av denne perioden ble Asmara et eksperiment for moderne italiensk arkitektur, og byen har i dag flere verneverdige art deco-bygninger. Asmara ble okkupert av britene i 1941, og stod under britisk administrasjon til 1952. Etter at Eritrea ble annektert av Etiopia i 1962, ble byen regions-hovedstad, før den i 1993 ble hovedstad i det uavhengige Eritrea.

Asmara er delt inn i fire ulike deler, som igjen er delt inn i 13 bydeler. Byen er hovedsetet for Eritreiske myndigheter, og er også samferdselsknutepunkt med jernbane til havnebyen Massawa ved Rødehavet. Asmara har også internasjonal flyplass, universitet og viktig industri, slik som tekstil-, lærvare- og næringsmiddelindustri.

Det finnes en rekke viktige religiøse sentre i Asmara, blant annet en romersk-katolsk katedral (1922), koptisk kirke og moské (1937).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg