Asmara, hovedstad i Eritrea. Byen ligger på østkanten av det etiopiske platå, 2350 meter over havet, og har 563 900 innbyggere (2004).

Asmaras bystatus går tilbake til 1100-tallet. Byen ble gjort til hovedstad i den italienske kolonien Eritrea i 1897, og Asmara fikk tidlig på 1900-tallet en stor italiensk befolkning. I løpet av denne perioden ble Asmara et eksperiment for moderne italiensk arkitektur, og byen har i dag flere verneverdige art deco-bygninger. Asmara ble okkupert av britene i 1941, og stod under britisk administrasjon til 1952. Etter at Eritrea ble annektert av Etiopia i 1962, ble byen regions-hovedstad, før den i 1993 ble hovedstad i det uavhengige Eritrea.

Asmara er delt inn i fire ulike deler, som igjen er delt inn i 13 bydeler. Byen er hovedsetet for Eritreiske myndigheter, og er også samferdselsknutepunkt med jernbane til havnebyen Massawa ved Rødehavet. Asmara har også internasjonal flyplass, universitet og viktig industri, slik som tekstil-, lærvare- og næringsmiddelindustri.

Det finnes en rekke viktige religiøse sentre i Asmara, blant annet en romersk-katolsk katedral (1922), koptisk kirke og moské (1937).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.