Sergej Lavrov og Isaias Afewerki
President Afewerki tok imot Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i januar 2023.
Sergej Lavrov og Isaias Afewerki
Av .

Eritrea har historisk hatt et anstrengt forhold til de fleste nabolandene, og landets utenrikspolitiske linje er i hovedsak preget av alenegang og skiftende fiendebilder. Eritrea er i stor grad isolert av land i Europa og Nord-Amerika og kan sies å føre en relativt antiamerikansk linje i utenrikspolitikken.

Nabolandene

Eritrea ble selvstendig fra Etiopia i 1993, og allerede etter få år ble forholdet til nabolandene anstrengt – i første rekke Etiopia og Sudan. Eritrea har støttet militære opprørsgrupper i Etiopia, i et forsøk på å undergrave den etiopiske innflytelsen i regionen. De to landene underskrev imidlertid en fredsavtale i 2018 og opprettet fulle diplomatiske forbindelser. Eritrea har sågar bidratt militært i kampen mot opprørerne i Tigray-provinsen i Etiopia.

I løpet av 1990-tallet brøt også forholdet til Djibouti sammen en periode, og Eritrea havnet samtidig i væpnet konflikt med Jemen om en øygruppe i Rødehavet. Eritrea er også jevnlig blitt beskyldt for å støtte islamistiske opprørsgrupper i Somalia.

Eritreas konfliktfylte tilnærming forklares ofte med at president Isaias Afwerki benytter seg av ytre fiendebilder for å holde på støtten fra generalstaben, som han er avhengig av for å holde på makten.

I spørsmålet om oppdemningen av Nilen har Eritrea derimot spilt en meglerrolle – spesielt i forholdet mellom Egypt og Etiopia.

Internasjonalt

Afewerki i Kina
President Isaias Afewerki ble tatt imot av sitt kinesiske motstykke Xi Jinping i Beijing i mai 2023.
Afewerki i Kina
Av /AP/NTB.

Eritrea har holdt en relativt konsekvent antiamerikansk linje i utenrikspolitikken. I 2021 gjeninnførte USA sanksjoner mot Eritrea som president Donald Trump hadde satt på vent fire år tidligere. I april 2022 stemte Eritrea som eneste afrikanske land mot FN-resolusjonen som krevde at Russland skulle trekke seg ut av Ukraina.

Eritrea har spilt en aktiv rolle i å utvikle forholdet til andre pariastater i internasjonal politikk som Iran og Nord-Korea – også militært. Alenegangen til Eritrea gjelder i første rekke overfor vestlige land, i nærområdene er president Isaias fremdeles velkommen.

Landet har holdt dialog gående med EU om hvordan stanse migrantstrømmen fra Afrikas Horn. Regjeringen Solberg var i den forbindelse opptatt av tilbakeføring av eritreiske flyktninger fra Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg