Suluøyene

Artikkelstart

Suluøyene er en øyrekke lengst sør i Filippinene. Den strekker seg 300 kilometer mellom øya Mindanao og den malaysiske delstaten SabahBorneo, og skiller Sulusjøen i nord fra Sulawesi- (Celebes-) sjøen i sør, omfatter provinsene Basilan, Sulu og Tawi-Tawi; til sammen 3291 kvadratkilometer. Ifølge siste befolkningsoppgave som er fra 2005, har øygruppen cirka 1,3 millioner innbyggere. Administrasjonssentre er Jolo på Jolo Island og Bongao i Tawi-Tawi Group.

Faktaboks

Uttale
sˈuluøyene
Også kjent som
Sulu Archipelago

Natur

De største øyene er tett skogbevokste vulkanske øyer, de resterende er koralløyer.

Befolkningen

Befolkningen, som har uvanlig lav vekstrate til Filippinene å være, er multietnisk. Over 90 prosent av befolkningen er muslimer. De største lokale folkegruppene er tausog (i flertall på de østlige øyene), samal (i flertall på de vestlige) og båtfolket badjao. Fattigdommen er utbredt med 9 av 10 familier som lever under fattigdomsgrensen.

Næringsliv

Viktigste næringsvei er fiske fulgt av jordbruk. På den fruktbare jorden dyrkes manilahamp, kokosnøtter, kaffe, maniok og andre rotvekster, samt appelsiner og ulike eksotiske frukter som durian og mangostan. Det produseres perler, tang og agar. Industrien omfatter videreforedling av kaffe, frukt, båtbyggeri, matteveving og annen håndverksproduksjon.

Historikk

Islam ble introdusert til Sulu Archipelago i 1380, og på begynnelsen av 1400-tallet ble øyene organisert som et islamsk sultanat. Øyene ble styrt av Spania i 1638–1645 og fra 1851 1il 1898, og av USA i 1898–1946. Sultanen ble tvunget til å abdisere i 1915.

I 1960-årene ble sultanatet formelt gjenopprettet for å bygge opp under filippinsk krav på Sabah. I begynnelsen av 1970-årene startet den muslimske separatistbevegelsen Moro National Liberation Front (MNLF) geriljakrig mot myndighetene. Som en følge av påfølgende stridigheter, ble det meste av Jolo by brent ned i 1974.

Nye stridigheter på Jolo i februar–april 2005 førte til at 85 000 mennesker ble internt fordrevet. I 1989 ble øyene innvilget autonom status gjennom opprettelse av «Autonomous Region in Muslim Mindanao (ARMM)», hvor også to provinser på Mindanao inngår. I 2001 ble Basilan (med unntak av Isabel City) en del av ARMM, som etter initiativ av president Rodrigo Duterte i 2019 ble erstattet av «Bangsamoro Autonomous Region in Mislum Mindanao». Til tross for dette tiltaket er tilhengere av Den islamske stat (IS) aktive, blant annet på øya Jolo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg