Suluøyene, øyrekke lengst sør i Filippinene, strekker seg 300 km mellom Mindanao og den malaysiske delstaten Sabah på Borneo, og skiller Sulusjøen i nord fra Sulawesi-(Celebes-)sjøen i sør, omfatter provinsene Basilan, Sulu og Tawi-Tawi; til sammen 3291 km2 med 1 275 000 innb. (2000). Administrasjonssentre er Jolo på Jolo Island og Bongao i Tawi-Tawi Group.

De største øyene er tett skogbevokste vulkanske øyer, de resterende er koralløyer.

Befolkningen, som har uvanlig lav vekstrate til Filippinene å være, er multietnisk. Over 90 % muslimer. De største lokale folkegruppene er tausog (i flertall på de østlige øyene), samal (i flertall på de vestlige) og båtfolket badjao. Fattigdommen er utbredt med 9 av 10 familier som lever under fattidomsgrensen.

Viktigste næringsvei er fiske fulgt av jordbruk. På den fruktbare jorden dyrkes manilahamp, kokosnøtter, kaffe, maniok og andre rotvekster samt appelsiner og ulike eksotiske frukter som durian og mangostan. Det produseres perler, tang og agar. Industrien omfatter videreforedling av kaffe, frukt, båtbyggeri, matteveving og annen håndverksproduksjon.

Islam ble introdusert til Sulu Archipelago 1380, og på begynnelsen av 1400-tallet ble øyene organisert som et islamsk sultanat. Øyene ble styrt av Spania 1638–45 og fra 1851–98, og av amerikanerne 1898–1946. Sultanen ble tvunget til å abdisere 1915. I 1960-årene ble sultanatet formelt gjenopprettet for å bygge opp under filippinsk krav på Sabah. I begynnelsen av 1970-årene startet den muslimske separatistbevegelsen Moro National Liberation Front (MNLF) geriljakrig mot myndighetene. Som en følge av påfølgende stridigheter, ble det meste av Jolo by brent ned i 1974. I 1989 ble øyene innvilget autonom status gjennom opprettelse av «Autonomous Region in Muslim Mindanao» hvor også to provinser på Mindanao inngår. Nye stridigheter på Jolo i februar–april 2005 førte til at 85 000 mennesker ble internt fordrevet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.