Bruneis befolkning

Artikkelstart

Folketallet i Brunei er beregnet til 450 565 (2018). Antall innbyggere økte med 1,55 prosent i forhold til 2017. Brunei har, etter asiatisk målestokk, en relativt lav dødsrate (3,7 promille) og lang middellevetid. Forventet levealder ved fødsel er for kvinner 80 år og for menn 75,2 år. Fødselsraten per kvinne er på 1,77 barn (2018).

Etnisk sammensetning

Befolkningen er blandet, med malayene (65,7 prosent) som den viktigste gruppen. Bruneis malayer er hovedsakelig opprinnelig lokale folkeslag (dekayan og melanau) som i dag er sunnimuslimer. Cirka seks prosent av befolkningen er ibanere og andre ikke-muslimske stammefolk som lever i innlandet og som til dels har innvandret i nyere tid. Etter malayene er kineserne den viktigste gruppen (10,3 prosent av befolkningen).

Grunnet strenge krav til statsborgerskap har kun få av kineserne bruneisk statsborgerskap, og mange av dem emigrerte i 1990-årene. Den resterende del av befolkningen er europeiske og asiatiske kontraktsarbeidere. Landets «bruneiseringspolitikk», hvor malayene blir prioritert på bekostning av kineserne i arbeidslivet, har fått internasjonal oppmerksomhet. Disse spørsmål har fått økt fokus i takt med islamiseringen av samfunnet.

Bosettingsmønster

Befolkningen er konsentrert med hovedvekten langs kysten. Kun vel 10 000 personer bor i den østlige enklaven Temburong. Hovedstaden Bandar Seri Begawan har 100 700 innbyggere. Oljebyene Kuala Belait og Seria har henholdsvis 31 178 og 30 97 innbyggere (2017). I alt bor 77,6 prosent av befolkningen i urbane strøk.

Religion

Islam er offisiell religion. 78,8 prosent av befolkningen er muslimer. 8,7 prosent er kristne og 7,8 prosent er buddhister. Den øvrige del av befolkningen er tilknyttet andre trossamfunn, herunder konfutsianisme.

Språk

Offisielt språk er malayisk. Engelsk og kinesisk blir også mye benyttet. En liten minoritet snakker austronesiske språk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg