Folketallet i Brunei er beregnet til 423 205 (Verdensbanken 2014) og årlig befolkningstilvekst til 1 %. Brunei har, etter asiatisk målestokk, en relativt lav dødsrate og lang middellevetid. Forventet levealder ved fødsel er for kvinner 80 år og for menn 77 år. De sosiale problemene har imidlertid økt i takt med islamiseringen av samfunnet.

Befolkningen er blandet, med malayene (67 %) som den viktigste gruppen. Bruneis malayer er hovedsakelig opprinnelig lokale folkeslag (dekayan og melanau) som i dag er sunnimuslimer. 6 % av befolkningen er ibanere og andre ikke-muslimske stammefolk som lever i innlandet og som til dels har innvandret i nyere tid. Etter malayene er kineserne den viktigste gruppen (15 % av befolkningen. Grunnet strenge krav til statsborgerskap har kun få av kineserne bruneisk statsborgerskap, og mange av dem emigrerte i 1990-årene. Den resterende del av befolkningen er europeiske og asiatiske kontraktsarbeidere. Landets «bruneiseringspolitikk», hvor malayene blir prioritert på bekostning av kineserne i arbeidslivet, har fått internasjonal oppmerksomhet.

Befolkningen er konsentrert med hovedvekten langs kysten. Kun rundt 10 000 personer bor i den østlige enklaven Temburong. Største byer er hovedstaden Bandar Seri Begawan med 76 200 innbyggere i 2009 (kilde: The Commonwealth) samt oljebyene Kuala Belait (28 400) og Seria (28 300).

Islam er offisiell religion, og ca. 65 prosent av befolkningen er muslimer. Den øvrige del av befolkningen er buddhister, konfusianere og kristne.

Offisielt språk er malayisk. Engelsk og kinesisk blir også mye benyttet. En liten minoritet snakker austronesiske språk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.